Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Летец събра в книга лирика и проза

[post-views]
Летец събра в книга лирика и проза
О.з. майор Рангел Тасков (вляво) и редакторът на книгата о.з. полковник Светлозар Асенов Фото авторът

Цончо ДРАГАНСКИ
Във Военния клуб в Пловдив о.з. майор Рангел Тасков представи книгата си „Преживяно”, в която е събрал стихове и размисли за живота си в армията. Завършил е ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1970 г. като летец пилот. В системата на ВВС е бил летец инструктор, преподавател и инструктор на тренажор до 2008 г.
В книгата са отпечатани избрани стихове от пет негови стихосбирки. Публикувана е и проза със заглавие „МиГ-ове от миналото“, които са една лична изповед на летеца, пролетял във въздуха над 1500 часа.
Лириката на майора от запаса Рангел Тасков е мъдра, философска, в нея няма нито една случайна или излишна дума. Поезията му е определено оригинална – плод на богат и сложен вътрешен мир. Прозата му е увлекателен разказ, с дълбок смисъл, много лична в неговите спомени. В нея има доста точни наблюдения от воинското всекидневие и кратки анализи, свързани с авиационната действителност и душевност, каза по време на литературната вечер редакторът на книгата о.з. полковник Светлозар Асенов.
Избрани части от прозата в книгата прочете Диана Желева. Авторът рецитира някои от стиховете си и разказа свои паметни преживявания.

Авиаторско
Родила ни е майката Земя,
а ние гледаме нагоре,
дарява ни с любов и светлина,
а ние търсим синьото, простора.

Родила ни е майката Земя
и ще ни прибере отново,
макар, обгърнати от тъмнина,
пак ще гледаме нагоре!!!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани