Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НВИМ отбелязва 105г. от създаването си

[post-views]
НВИМ отбелязва 105г. от създаването си

На 4 юли Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва своя празник – 105 г. от създаването си. Музеят е създаден в разгара на Първата световна война. Това е един от най-големите у нас музеи, който неотдавна стана и музей на годината. Това стана на официална церемония в НВИМ, когато за пета поредна година Сдружение „Български музеи“ връчи наградите „Наследство“ на музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната. НВИМ е едно семейство от четири музея – този в София и филиалите му: Военноморски музей във Варна, Парк-музеят на бойната дружба, също във Варна, и Музеят на авиацията в Крумово.

Exif_JPEG_Военният ни музей е един от най-големите в страната и привлича своята публика с интересни експонати, изложби и иновативни събития
Фото Николета РАЙДОВСКА

Празникът ще започне още на 3 юли със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея и ще продължи и на 4 юли. В програмата е предвидено за публиката да има концерти на военни духови оркестри в самата външна експозиция на музея. За посетителите ще има и специална изненада – огнено шоу и лятно кино, което се организира заедно с Българската национална филмотека.

„Винаги сме се опитвали да празнуваме тази дата заедно с нашата публика и тази година няма да бъде по-различна в това отношение. Любопитното е, че благодарение на пандемията този път нашият рожден ден съвпада с отбелязването на европейската инициатива „Нощ на музеите“. Така че при нас празникът по повод 105-ата годишнина от създаването на музея ще продължи не един, а два дни“. Това каза специално за в. „Българска армия“ Деяна Костова – директор на Дирекция „Музеен маркетинг, връзки с обществеността и международна дейност“ – НВИМ.

Още от средата и дори от началото на годината музеят е започнал кампанията „105 години заедно“. В нея са поканени всички посетители и приятели, които са създадени през годините, да изпращат снимки, клипове, послания, препоръки, поздравления за тази 105-а годишнина.
„Успяхме да съберем наистина много материали, свързани със спомените на хората, изградени тук в нашата експозиция. Всички те ще бъдат монтирани в един филм, който също ще може да бъде видян на 3 и 4 юли в постоянната ни експозиция“, каза още Деяна Костова.

Най-ново

Единична публикация

Избрани