Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Небесните мечове на въздушния бой

[post-views]
Небесните мечове на въздушния бой

Ракетите „въздух–въздух“ са основното оръжие в съвременната въздушна борба. С право китайците са нарекли една от своите ракети „въздух–въздух“ „Небесен меч“. Ракетата „въздух–въздух“ (РВВ) е мощна управляема ракета, която завинаги промени облика на въздушните битки. Тези ракети могат да унищожават бързи и маневрени реактивни изтребители във въздуха, дори на разстояние, надхвърлящо 100 км. Това са високотехнологични и високоточни оръжия, които доминират в небето.

Китайският стелт J-20

Създаването на ракети „въздух–въздух“ започва още по времето на Втората световна война, когато в Германия е разработен първият реактивен изтребител, разузнавач и бомбардировач „Месершмит 262“. Образци от ракети „въздух–въздух“ се появяват отново през 1955 г. първоначално във Великобритания, както и в САЩ и в Съветския съюз. През годините са конструирани четири поколения управляеми ракети с все по-високи скорост, маневреност и точност. Най-новите поколения ракети „въздух–въздух“ притежават усъвършенствани сензори за топлинно засичане на целта, затова „те я виждат“ много по-добре от първоначалните модели. Имат няколко вида управление – радар, лазер и топлинен сензор. Свръхзвукови са и се движат със скорост Мах 3, което е над 3700 км/ч. На завои достигат до натоварване 60 G, което означава много висока маневреност.
Делят се на три вида според предназначението им – за къси, средни и далечни разстояния при поразяване на целта. Например ракетите със среден обхват могат да поразяват въздушни цели на 50 км дистанция. Някои ракети притежават функцията „заключване след изстрелване“. Това означава, че ракетата „се заключва за целта“ и я преследва до поразяването й. А самолетът, който я изстрелва, „забравя“ за нея.

През 2019 г. на Международната авиокосмическа изложба (МАКС 2019) край Москва Русия показва най-новата си ракета от клас „въздух–въздух“ R-37 с много голям обхват до 200 км. Новата ракета e създадена за поразяване на всички видове въздушни цели по всяко време на денонощието.

През 2020 г. приключват всички държавни изпитания на ракетата и е много вероятно тя да има и експортен вариант.
Авиационната управляема ракета „въздух–въздух“ с голям обхват (РВВ–БД) притежава многофункционална радиолокационна и инерциална система за управление (голямото предимство на инерциалните системи за навигация е, че са напълно автономни) и е предназначена да унищожава различни видове въздушни цели, като изтребители, бомбардировачи, самолети на военнотранспортната авиация, вертолети и крилати ракети. Тя влиза във въоръжението на руските изтребители „МиГ“ и „Су“. Поразява цели, които се движат със скорост 2500 км/ч, на височина от 0,15 до 25 км. Максималният й обхват е 200 км, а минималният – 1 км. R-37 има дължина 4060 мм, калибър – 380 мм и стартова маса 510 кг.

Китайската ракета „въздух–въздух“ е известна като PL-15. Тя може да достигне обхват от 300 км и максимална скорост Мах 4. Ракетата е част от въоръжението на китайски изтребители като J-20, J-10C, J-16 и J-11B. Първият е стелт, а вторият е с векторна тяга. Ракетата PL-15, когато се управлява с активен електронен радар, има обхват 200 км и е сравнима по параметри с руската R-37. Дължината й е 4 м. Стелт изтребителите J-20 носят в товарното си отделение по 4 ракети PL-15. Военните експерти допускат, че Китай разработва нова ракета „въздух–въздух“, която може да поразява цели на дистанция от 400 км.

Ракетата „въздух–въздух“ I-Derby ER е последното засега постижение на известната израелска отбранителна компания „Рафаел“. Тази ракета е най-новата и модерна версия на ракетите от този клас с изключителни кинематични способности. „Дерби“ достига скорост Мах 4. Тази ракета е известна от 2018 г. През февруари 2021 г. „Рафаел“ приключи с 18-месечните наземни изпитания на ракетата, която може да се изстрелва и от земята. „Дерби“ беше пригодена за изстрелване от израелския зенитно-ракетен комплекс „Спайдър“, който поразява въздушни цели до 40 км разстояние. Дълга е 3,62 м, тежи 118 кг, а размахът на крилата й е съответно 0,64 м и 0,16 м. Управлява се от софтуерно иновативен радар. Принципно тя спада към леките ракети. Лесно може да се интегрира към изтребители като F-15, F-18, Су-30, „Мираж-2000“ и „Грипен“. Притежава усъвършенствани логаритми за оптимизиране на траекторията по време на полет.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани