Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Владимир Путин утвърди ревизирана версия на Стратегията за национална сигурност на Русия

[post-views]
Ескалация на напрежението? Русия отмени декрет за суверенитета на Молдова

Руският президент Владимир Путин утвърди ревизирана версия на Стратегията за национална сигурност на страната, предаде Асошиейтед прес.

Документът, публикуван днес, предвижда „симетрични и асиметрични мерки“ в отговор на „неприятелски действия“ от страна на други държави, които „заплашват суверенитета и териториалната цялост“ на Русия.

Путин е подписал съответния указ вчера.

Стратегията очертава на 44 страници националните интереси и приоритети на Русия.

„Действията на някои страни имат за цел да предизвикат дезинтеграционни процеси в Общността на независимите държави, за да разрушат връзките на Русия с традиционните й съюзници“, се отбелязва в документа. Отчита се, че „редица страни наричат Русия заплаха и дори военен противник“.

В стратегията се подчертава, че Русия остава ангажирана с използването на политически и дипломатически средства за решаване на международните и националните конфликти. В същото време тя „смята за легитимно да предприема симетрични и асиметрични мерки“, за да осуети и предотврати „неприятелски действия“ от страна на други държави, които „заплашват суверенитета и териториалната цялост“ на Руската федерация.

Отношенията на Русия със Съединените щати и техните съюзници са в най-ниската си точка след края на Студената война. Причини за това са анексията на Крим от Москва през 2014 г. и обвиненията за руска намеса в американски избори, хакерски атаки и други действия, отбелязва АП.

Източник:.bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани