Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С фокус към децата и семейните посещения

[post-views]
С фокус към децата и семейните посещения
Детската публика е от най-желаните по традиция

През тази година военният ни музей предприе една по-широка активност, насочена към неговата детска и семейна публика. Появи се инициативата „Лятна ваканция с НВИМ“. Идеята е през лятото да се обединят три дейности, които да забавляват най-малките посетители и техните родители. Образователните програми на музея са отворени за посещение на организирани групи през цялата седмица от сряда до петък. Участниците в тях могат да научат изключително много любопитни факти, свързани с учебното съдържание и профила на музея, както и с експонатите, които имат отговорността да съхраняват.
„Дадохме си сметка обаче, че през почивните дни музеят също може да бъде полезен, и поради тази причина адаптирахме част от тези програми за семейна публика. Всяка събота и неделя от 13,00 ч. и от 15,00 ч. нашите посетители могат да вземат участие в тези специални семейни образователни програми. Те се сменят всяка седмица, има различни и любопитни теми. Сред тях са някои, свързани със животните на фронта, създаването на българската държава, „Свобода или смърт“, посветена на Априлското въстание, „От Урва на урва“ – програма, посветена на руско-турската война от 1977–1878 г.“, коментира Деяна Костова.
Те са се опитали да подбират тези програми по начина, по който те да бъдат свързани с историческия календар. Всяка една от тях освен чисто информационна част има и част, която се случва на място, в експозицията на НВИМ, има и игрова част, където децата и техните родители показват, какво са научили.

От сряда до неделя за всички посетители е отворен и Детският музей. Тук има специално проектирани и адаптирани към детска публика пространства. Децата могат да играят, да откриват и да проучват най-различни истории, свързани с героите и откритията.
„Това е много специално място в нашата експозиция. Детският музей беше затворен за известно време по време на пандемията. Сега отново отваря врати при строго спазване на противоепидемичните мерки. Той отваря вратите си в 11,00 ч., в 13,00 ч. и в 15,00 ч. Намалили сме броя на посетителите в залите, до четири деца могат да бъдат едновременно във всяка една от залите“, категорична е Деяна Костова.

Инициативата „Лятна ваканция с НВИМ“ ще продължи през цялото лято, за да отговорят на нуждите на колкото се може повече деца, организирани групи и да бъдат полезни за семейната публика.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани