Информационен център на Министерство на oтбраната

Разработват смарт-бомби, които говорят помежду си

Великобритания започна разследване за разкриването на имейлите на 250 афганистански преводачи

Британските военни работят по проект на стойност 3,5 млн. паунда

Британското министерство на отбраната инвестира 3,5 милиона лири в Лабораторията за отбранителни научни технологии за разработване на смарт-бомби: ракети, които са способни в полет да комуникират една с друга, предава technews.bg.

Още през 60-те години първите боеприпаси с лазерно насочване бяха наричани “смарт-бомби”. Те можеха да бъдат насочвани към целта си от пилот или офицер, ала пет десетилетия по-късно вече наблюдаваме ново поколение оръжия, които са умни в истинския смисъл на думата: те могат да събират данни, да оценяват ситуациите и да променят плановете си, за да достигнат до целите си.

За да бъдат ефективни подобни оръжия, те трябва да могат да работят в екип, отбелязва в публикация за новата разработка NewAtlas. Досега ракетите можеха да “говорят” с центъра, от който са изстреляни, но не и помежду си.

За да се справи с това, проектът, наречен CSWTD, се съсредоточава в разработването както на нов хардуер, така и на нов софтуер, който да направи ракетите по-кооперативни, и проучва как да ги приложи в реални сценарии.

Двугодишният проект започна през април 2021 г. Новата технология може да бъде интегрирана в по-интелигентна интегрирана мрежа от ракети в рамките на пет години.

“В момента ракетите могат да комуникират с платформата за изстрелване, но не и помежду си”, казват от Лабораторията за отбранителни научни технологии. “Целта на новата програма е да проучим как технически могат да бъдат постигнати междуракетните комуникации и да се използва поведение на сътрудничество за решаване на военните предизвикателства”.

Източник: dir.bg/  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top