Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Насилието в Афганистан: Талибаните превзеха още области в северните части на страната

[post-views]
САЩ и талибаните са пред споразумение

Талибаните в Афганистан с нова офанзива срещу правителствените сили. Бунтовниците са успели да превземат още няколко области в северните части на страната, предават световните агенции. Насилието става на фона на ускореното изтегляне на международните сили от Афганистан, ката част от започналия мирен процес в страната.

Афганистан е на кръстопът и никой не знае, какво бъдеще очаква хората там след окончателното изтегляне на сили на НАТО и САЩ. Малко след като първите чуждестранни военни започнаха да напускат страната в началото на май, талибаните увеличиха значително военния си натиск срещу афганистанските сили за сигурност.

Бунтовниците контролират близо една четвърт от всички 90 области на Афганистан като през последните дни провеждат мащабна военна офанзива в северните части на страната.

Няколко дни, след като НАТО и САЩ напуснаха най-голямата си база „Барграм“, край столицата Кабул, талибаните успяха да превземат 13 области в северен Афганистан, съобщиха властите.

Независимо от влошаващата се ситуация със сигурността, САЩ са категорични, че ще продължат с изтеглянето на военни си като процеса трябва да бъде завършен до края на август. Все пак Вашингтон планира да остави в страната около 1000 военнослужещи, които ще охраняват дипломатическите мисии на Вашингтон.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани