Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ТАСС: Руски изтребители са съпроводили американски патрулен самолет над Черно море

[post-views]
Руски изтребител се е разбил по време на тренировъчен полет

Москва. Във вторник вечерта изтребители Су-30 са съпроводили американски военноморски Boeing P-8 Poseidon над Черно море, съобщиха в сряда от Националния център за управление на отбраната на Руската федерация (НЦУО, част от руското министерство на отбраната), предава ТАСС.

Руските средства за въздушен контрол са открили въздушна цел, приближаваща се към държавната граница. За да бъде идентифицирана са вдигнати изтребители Су-30 от дежурството на морската авиация и противовъздушната отбрана на Черноморския флот. „Екипажите на руските изтребители идентифицираха въздушната цел като Boeing P-8 Poseidon и я съпроводиха над акваторията на Черно море“, отбелязват от Центъра.

НЦУО уточнява, че самолетът принадлежи на САЩ. Държавната граница на Русия не е била нарушена.

В момента в Черно море се провеждат военни маневри Sea Breeze 2021. Основните участници са Украйна, САЩ, Канада, Великобритания, Нидерландия, Румъния, България, Гърция, Турция и Латвия. В ученията са задействани около 4 хиляди военнослужещи, 40 бойни кораба, лодки и спомагателни плавателни съдове, 30 единици авиационна техника и над 100 единици бронирани машини и превозни средства.

Boeing P-8 Poseidon е противоподводен самолет, способен да изпълнява и патрулни функции. Той е на въоръжение в редица страни от НАТО, включително САЩ. Обхватът на полета му е повече от 8 хиляди км. Способен е да използва различни противокорабни и противоподводни оръжия, включително ракети „Харпун“.

Източник: Агенция „Фокус“

Най-ново

Единична публикация

Избрани