Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с министъра на отбраната на Румъния Николае-Йонел Чука

[post-views]
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с министъра на отбраната на Румъния Николае-Йонел Чука

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна вчера, 7 юли, с министъра на отбраната на Румъния Николае-Йонел Чука. Срещата се проведе в рамките на официалното посещение на началника на отбраната в северната ни съседка, което приключва днес. По време на разговора между адмирал Ефтимов и министъра на отбраната на Румъния бе подчертано доброто сътрудничество между двете страни в сектор отбрана. Дискутирани бяха въпроси в областта на Air Policing, приложението на Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона, Военноморския координационен център в гр. Варна и модернизацията на Въоръжените сили на двете държави. Домакините изразиха благодарност за подкрепата от българска страна за изграждането и развитието на многонационалните структури на НАТО на територията на Румъния.

Визитата на началника на отбраната в северната ни съседка е по покана на началника на Щаба на отбраната генерал-лейтенант Даниел Петреску. Основната цел на посещението е обмяна на опит при модернизацията и придобиването на нови способности на Въоръжените сили. Българската делегация посети многонационалната дивизия „Югоизток“ в гр. Букурещ и многонационалната бригада „Югоизток“ в гр. Крайова, както и военни формирования от състава на въоръжените сили на Румъния като 8-ма ракетно-артилерийска бригада и 282-ра механизирана бригада. В 74-ти полк за противовъздушна отбрана „Patriot” адмирал Ефтимов се запозна с новоприето въоръжение и техника, както и с предизвикателствата пред формированията при постигането на пълни оперативни способности.

В българската делегация участие взеха също директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев и директорът на дирекция „Стратегическо планиране“ в Щаба на отбраната бригаден генерал Анатолий Кръстев.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани