Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Избраха име на първия български военен научноизследователски кораб

[post-views]
Избраха име на първия български военен научноизследователски кораб

Георги НИКОЛОВ

„Св. св. Кирил и Методий” беше предпочетено сред 250 предложения.

Заседание на Комисията по наименуване на първия български военен научноизследователски кораб се проведе в Националния център за полярни изследвания към СУ „Св. Климент Охридски“. От представените 250 предложения след конструктивни разисквания Комисията в състав: флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, проф. Христо Пимпирев – от БАИ, Драгомир Матеев – от СУ, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, и Милена Дамянова – от МОН, избра името „Св. св. Кирил и Методий“.

Светите братя са символ на българската писменост, образование и наука, което отговаря на основната цел на кораба – научни изследвания и обучение на кадри от ВВМУ за ВМС и от други морски образователни институции. Победителките в конкурса са две дами – Мария Илчева и Виктория Евгениева Румянцева.

На заседанието началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров обяви и решението на Академичния съвет на флотската Алма матер за удостояването на проф. Христо Пимпирев със званието „Почетен професор“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани