Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наши бойци поемат комуникационната поддръжка на НАТО в Ирак

[post-views]
Наши бойци поемат комуникационната поддръжка на НАТО в Ирак

Групата от 11 души е командвана от капитан Георги Иванов

11 български бойци, командвани от капитан Георги Иванов, ще поемат комуникационно-информационната поддръжка в щаба на небойната мисия на НАТО в Ирак. Военнослужещите са от Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи (DCM-F), който е част от състава на 2-ри свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. Групата български военни, сред които има и една жена, ще остане в иракската столица Багдад до 7 месеца, като ще поеме задълженията по поддръжката на комуникациите от румънски свързочници.

Тържественото изпращане на групата от 11 военнослужещи се проведе в сряда в района на мобилната комуникационно-информационна система (КИС). Военнослужещите бяха поздравени от заместник-министъра на отбраната Пламен Йорданов, който подчерта, че за десетте години от съществуването на Националния мобилен модул по КИС са натрупани необходимиите опит и умения за изпълнение на задачите в международна среда. „Сигурен съм, че сте професионално подготвени от своите командири и ще служите на високо ниво в осигуряването на щаба на тренировъчната мисия на НАТО в Ирак. Вие сте израз на усилията и ангажиментите на държавата ни да допринася за международните мир и сигурност в региона“, заяви в своето приветствие заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров също се обърна с насърчителни думи към бойците и връчи сертификат за готовност на контингент за участие в мисията на НАТО в Ирак на командира на групата капитан Георги Иванов, който е заместник-командир на Националния мобилен модул по КИС.

За военните медии капитан Иванов сподели, че за него това ще бъде трето участие в международна мисия. В Ирак всеки от българските военнослужещи ще бъде назначен на специфична позиция. В групата има инженери, които поддържат сателитните комуникации, и специалисти по видеоконферентни системи. Те ще работят с техниката, която вече е разположена в щаба на мисията в Багдад. Преминали са през месец и половина специализирана подготовка в България, но преди това са били на обучение и в училището на НАТО в Португалия. Мисията на НАТО в Ирак цели да повиши капацитета на иракските сили за сигурност. Тя стартира през октомври 2018 г. и в състава й участват няколкостотин военнослужещи от държави от НАТО, както и партньорски страни като Австрия, Финландия и Швеция. През февруари т. г. мандатът на мисията бе удължен по настояване на иракското правителство. Понастоящем командир на мисията е датски генерал-лейтенант.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани