Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Димитър Матев: Народът си обича армията

[post-views]
Полковник Димитър Матев: Народът си обича армията

От военните окръжия тръгва кариерата на всички, които работят във
Въоръжените сили, твърди началникът на Военно окръжие Стара–Загора

Неотдавна беше подписано споразумение за сътрудничество и съвместна дейност между Военно окръжие I степен – Стара Загора, към Централно военно окръжие и 13-о основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в града. „Целта беше да облечем вече съществуващото ни сътрудничество с документ. Това стана с разрешението на началника на Централно военно окръжие полковник Георги Петков и Регионалния инспекторат по образованието“, каза пред вестник „Българска армия“ началникът на Военно окръжие – I степен полковник Димитър Матев.

Целта на този тип сътрудничество е практична и високообразователна, защото се предвижда провеждането на спортни събития, кръгли маси, лекционни курсове и участие в дейности по поддръжка на войнишки паметници. Децата ще бъдат включвани и в походи, организирани от Военното окръжие, като ще се съобразяват маршрутите или части от тях до исторически места с
възрастовите особености
Става ясно, че децата проявяват особено голям интерес към историческите беседи, защото те се провеждат по интересни и любопитни теми и са поднесени професионално съвместно с класния ръководител и представител на Военното окръжие.
„Завишеният интерес към военната професия се дължи на рекламната дейност, която Министерството на отбраната организира. Важно е също и това, че много от хората, които завършват други университети, младите хора нямат работа. Докато във военните училища след завършването обучаемите подписват договор за служба във Въоръжените сили и започват със сигурност за намиране на работа. Не на последно място е патриотичното възпитание и родолюбието на подрастващите. Народът си обича армията“, твърди полковник Димитър Матев.
Пред младите хора армията се презентира с лекциите, които се изнасят от служители на военните окръжия по различни теми. Рекламата се извършва и със сътрудничество, подобно на това, което беше документирано с 13-то основно училище в Стара Загора.
Сред тези дейности е и подготовката на български граждани за отбраната на страната и при кризи, и по мисиите на Въоръжените сили – отбрана, защита на националните интереси, гарантиране на суверенитета и независимостта, както и териториалната цялост на страната, а също и подкрепата на международния мир и сигурност.
„Постепенно децата се ориентират кой къде иска да кандидатства, кой иска да стане лекар, полицай и такива, които искат да станат военнослужещи.
В гарнизон
Стара Загора
има много военни формирования и има много хора с униформа, които будят респект в обществото. Тайничко всеки един у себе си иска да бъде с такава униформа. Не на последно място е важно провеждането на дни на отворените врати, когато младите хора се докосват до въоръжението и техниката“, споделя още полковник Матев.

Как се става военнослужещ?

Една майка е потърсила служителите на Военно окръжие – Стара Загора, за да є съдействат за това синът є да стане военнослужещ. Тя обаче не познава процедурите и не знае дори какъв е пътят. За нея синът є да стане офицер и войник във Въоръжените сили е едно и също.
Научила е от публикации в медиите за тази възможност и когато є се обяснява, какъв е пътят за кандидатстване за офицер и за войник, и че това са два административно различни пътя, тя разбира, че той всъщност има избор. Така момчето подава документи и избира редовен прием за военна кариера във Въоръжените сили.
Ето и с това са полезни военните окръжия, защото те на практика са медиаторите между интересите на обществото към Въоръжените сили от една страна и армията от друга страна. Някой трябва да „преведе“ тежкия административен език и процедури пред обикновените хора, за да могат те не просто да познават системата, а и да я изберат за своя съдба.

Расте интересът към военното образование.

Срочната служба в доброволния резерв е регламентирана в Закона за резерва и с промяна в правилника за неговото прилагане. Досега, при голям интерес към този тип служба, са записани 38 човека и продължават да се обаждат и да се записват.
„Предстои да се урегулират точно дейностите, които трябва да извърши Централно военно окръжие със своите подчинени военни окръжия – Първа и Втора степен, за подбора на кандидатите и стартирането на самата шестмесечна подготовка, в центровете, които са определени за тази дейност“. Това заяви пред военния вестник полковник Матев.
За да бъдат определени кандидати, е необходимо да има рекламна дейност, за да знаят те какво им предстои. Наред с това документите и кандидати се приемат за кадрови военнослужещи и за курсанти.
„През тази година интересът към военните училища е изключително голям. Вече е минал предварителният прием на кандидати и след това се проведе редовният прием. Записани са 37 човека за Националния военен университет (НВУ) във Велико Търново. Двама са записаните и приети пак там за студенти. Един курсант е приет във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и един във Висшето военноморско училище във Варна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани