Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спасители под пагон

[post-views]
Брой 27 (2021)

Съвместни занятия се състояха на УЦ „Добрич” и язовир „Тракиец”

Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада проведоха съвместни занятия със служители от РС „Пожарна безопасност и защита на населението” в гарнизон Хасково. В района на язовир „Тракиец” за първи път воините извършиха операции по изграждане на диги от надуваеми бариери и въздушно разузнаване с мултикоптер, изпълниха и задачи по издирване и спасяване на хора и животни от наводнени територии и обекти, прехвърляне на хора, пострадали от наводнението от една лодка в друга, както и оказване на медицинска помощ на пострадали от наводнение хора.

В гарнизон Хасково военнослужещи от 2-ра механизирана бригада проведоха съвместни занятия със служители от РС „Пожарна безопасност и защита на населението”. Участваха формированията за овладяване и преодоляване на последствията от пожари и наводнения от 31-ви механизиран батальон – Хасково, и 42-ри механизиран батальон – Ямбол, и служители от ГДПБЗН – Пловдив, както и РСПБЗН – Хасково.

В района на 31-ви батальон служители от РС „Пожарна безопасност и защита на населението” изнесоха лекции, които обхващаха теми за същността на процеса на горене и отделящите се опасни вещества, мерките за защита при пожарогасене, лични предпазни средства, методи за потушаване на пожари с различни видове средства и ред за тяхното използване. Обсъдени бяха и действията за превантивни мерки по опазване на сгради, съоръжения с повишена пожарна опасност и материални средства през летния период.

По време на практическото занятие, проведено на УЦ „Добрич”, се създаде обстановка, максимално близка до реалната. Отработиха се въпроси по гасене на полски пожари и направа на противопожарни просеки за пресичане на направлението на пожара. Занятието премина под ръководството на капитан Йонко Йонков и насоките за действие на обучаваните от инспектор Веселин Бекяров от РС „Пожарна безопасност и защита на населението” –Хасково.

В района на язовир „Тракиец” се състоя занятие на формированията за овладяване и преодоляване на последствията от  наводнения от 31-ви батальон и 42-ри батальон със служители от ГДПБЗН – Пловдив, и РСПБЗН – Хасково. За пръв път военнослужещите от състава на формированията извършиха операции по изграждане на диги от надуваеми бариери и въздушно разузнаване с мултикоптер. Също така изпълниха задачи по издирване и спасяване на хора и животни от наводнени територии и обекти, евакуиране на хора от наводнени сгради, прехвърляне на хора, пострадали от наводнението от една лодка в друга, извличане на аварирала лодка, издирвателни операции под вода на хора от водолази на ГДПБЗН – Пловдив, и отводнителни дейности на залети сгради и терени, както и оказване на медицинска помощ на пострадалите от наводнението хора.

Занятието се проведе под ръководството на главен инспектор Петър Петров – началник на сектор „Съвместни оперативни дейности ” към РДПБЗН – Пловдив, и инспектор Веселин Бекяров от РСПБЗН – Хасково.

Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов и комисар Николай Вълчев – директор на РДПБЗН – Хасково, наблюдаваха действията на участващите воини и служители и им благодариха за достойното представяне и проявеното старание при изпълнение на поставените задачи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани