Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

40 целунаха знамето на СКСО

[post-views]
40 целунаха знамето на СКСО

4 юли е Празник на Пловдивския гарнизон.

За шеста поредна година бе честван бойният празник на Пловдивския гарнизон – 4 юли. След дълга забрава той бе възстановен през 2016 г. и тази традиция продължава. На площад „Централен” в Пловдив събитието бе отбелязано с полагане на военна клетва от 40 новопостъпили военнослужещи в Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

Тези традиции са важни за нас, за да ги помним, да почитаме паметта на тези преди нас, да се учим от героизма им, да знаем откъде идваме, какви сме и накъде отиваме, каза в словото си заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той приветства положилите военна клетва от СКСО и изрази своята убеденост, че произнесените от тях думи ще останат в сърцата им. И заръча да бъдат доблестни и смели воини, да служат с отдаденост и професионализъм в едно от най-боеспособните формирования на Българската армия.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев припомни защо 4 юли е обявен за боен празник на гарнизон Пловдив. По време на кратката, но кръвопролитна Междусъюзническа война, в нощта на 20 срещу 21 юни (3 и 4 юли по нов стил) 1913 г., 2-ра Тракийска дивизия пробива считаната за непристъпна сръбска позиция при Криволак, постига изключителна победа и напълно разгромява Тимошката дивизия. Тази славна победа има стратегическо значение, защото осуетява съединяването на гръцката и сръбската армия и общото им настъпление към София. Със заповед от 1915 г. по частите на 2-ра Тракийска дивизия и препотвърдена със заповед на министъра на войната от 1926 г. датата 21 юни (4 юли по нов стил) е обявена за боен празник на полковете от 2-ра Тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон.

Генерал-майор Матеев поздрави новопостъпилите в СКСО. Убеден съм, заяви той, че от тук нататък вие разбирате голямата отговорност, която стои пред вас, и няма да пожалите сили, воля и умения да се трудите неуморно за просперитета на Българската армия и на България.

Днес всички вие сте свидетели на клетвените думи, които изрекохме. Тук, в СКСО, ние се превърнахме в частица от славната Българска армия. Изпълнени с вълнение, можем да кажем пред близки и приятели, пред командирите си и пред цяла България, че в този ден сме поели свещен обет, който никога и по никакъв повод няма да нарушим до края на живота си, гордо обяви в словото отговор новоназначената в СКСО редник Теодора Павлова.

Негово преосвещенство Знеполският епископ Арсений отслужи заупокойна молитва за загиналите във войните от гарнизона. Поднесени бяха венци и цветя пред Паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг. Празничният ден завърши с изпяване на химна на Република България от всички военнослужещи на площад „Централен”. Гости на празника бяха още кметът на Пловдив Здравко Димитров и председателят на Общинския съвет  Александър Държиков, заместник-командващият на СКС генерал-майор Иван Лалов, председателят на Пловдивския военен съд полковник Асен Шопов, командири и началници на военни формирования, офицери и сержанти от запаса и резерва, кметове на общини, представители на местната власт и стопански ръководители.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани