Информационен център на Министерство на oтбраната

Започна съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2021“

Започна съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2021“

Международната летателна тренировка „Тракийска звезда 2021“ започна днес, 12 юли. Тя ще се проведе в периода до 22 юли с участието на Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Република Гърция, Румъния и САЩ.

От българска страна съвместни задачи със страните-партньори ще изпълняват екипажите на самолети Су-25 от База за предно разполагане – Безмер, вертолети Ми-24, AS-532 AL “Cougar” и Bell-206 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетните войски на Военновъздушните сили и от Сухопътните войски.

Авиобаза Граф Игнатиево ще осигурява въздушното ръководство на полетите и логистичната поддръжка на американските сили, като страна-домакин. Румънските и гръцките екипажи на F-16 ще се включат в тренировъчните действия от базовите си летища.

„Тракийска звезда 2021“ е международна летателна тренировка, която се провежда във въздушното пространство на Република България, Република Гърция и Румъния и предоставя на участниците възможности да генерират богат опит и реално взаимодействие.

Съгласно нейния сценарий българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в съвместни въздушни действия, като изпълняват полети за нанасяне на удари по обекти, защитавани от групировка за Противовъздушна отбрана и реализират задачи по бойно търсене и спасяване.

Източник:mod.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top