Информационен център на Министерство на oтбраната

Латвия следва Литва и праща военни да пазят границата от мигранти

Латвия започна военни учения по границата с Беларус на фона на миграционната криза

Националните въоръжени сили на Латвия в понеделник започват да оказват подкрепа на държавната служба за гранична охрана на републиката при защитата на източната граница поради възможен приток на нелегални мигранти, съобщава пресслужбата на министерството на отбраната на страната, цитирана от ТАСС.

“От 12 юли армията ще подкрепя държавната гранична служба на латвийско-руската и латвийско-беларуската граници, за да засили мерките за ограничаване на нелегалната миграция”, се казва в изявлението. Очаква се 24 дежурни (милиции), както и от шест до 12 превозни средства, да оказват подкрепа на граничарите денонощно”.

Латвия следва Литва и праща военни да пазят границата от мигранти

“Предвид целевия натиск, който Беларус оказва върху Литва, трябва да сме подготвени и за подобни предизвикателства на нелегалната миграция на източната граница. В същото време това е въпрос на епидемиологична сигурност, тъй като голям и неконтролиран поток от мигранти може увеличаване на разпространението на COVID-19 в Латвия”, коментира Артис Пабрикс.

По-рано латвийската гранична охрана се обърна към Националните въоръжени сили и Министерството на отбраната за помощ при подготовката за евентуален приток на нелегални мигранти на границата с Беларус.

От началото на годината в съседна Литва са задържани 1634 нелегални мигранти (предимно от азиатски страни), които са влезли в републиката от територията на Беларус. Това е почти 20 пъти повече, отколкото през цялата 2020 г.

На 2 юли кабинетът на министрите на балтийската държава обяви извънредно положение във връзка с миграционната криза.

В края на май президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му е бариера за трансфера на наркотици и нелегални мигранти, но предвид политическия натиск на Запада, Минск може да се замисли дали си струва да продължи да го прави.

Източник: news. bg  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top