Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Антъни Блинкен: САЩ ще предприемат мерки срещу хакерите в Русия, ако Москва не го направи

[post-views]

Страните, приютяващи киберпрестъпници, са отговорни за предприемането на действия, подчертава той

Държавният секретар отправи заканата си на конференция във Вашингтон, посветена на новите технологии и проблемите на сигурността

САЩ ясно заявиха пред Русия, че ще предприемат действия срещу хакери на руска земя, ако Москва не го направи. Съответните изявления бяха направени във вторник от държавния секретар Антъни Блинкен на конференция във Вашингтон, посветена на новите технологии и проблемите на сигурността, предава ТАСС.

„Работим за обединяване на съюзниците, за да отговорим колективно на злонамерени кибер дейности от други. Това е така от хакването на SolarWinds“, каза той. Според държавния секретар 22 държави са подкрепили версията на САЩ за предполагаемо участие на Русия в атаката. „Това е важно, защото когато говорим с един глас, ние сме по-ефективни при възпиране на бъдещи атаки“, добави той.

„В хода на нашето взаимодействие с Русия, нашият сигнал е ясен: страните, приютяващи киберпрестъпници, са отговорни за предприемането на действия. Ако не го направят, ние ще го направим“, каза държавният секретар. Блинкен каза, че САЩ засилват своя дипломатически капацитет за противодействие на транснационалната киберпрестъпност.

Темата за заплахите в киберпространството придоби особено значение в САЩ през последните месеци. В началото на май хакери от групата DarkSide проникнаха в системите на американската компания за тръбопроводи Colonial Pipeline. Според американските разузнавателни служби DarkSide може да бъде базирана на територията на Руската федерация или Източна Европа, но не е свързана с държавата. На 31 май последва атака срещу мрежата на американския клон на JBS. Според пресслужбата на Белия дом компанията смята, че зад нападението стои престъпната организация REvil, намираща се вероятно в Русия. На същата група се приписва атаката, извършена в началото на юли в мрежата Kaseya.

На 4 юни руският президент Владимир Путин определи обвиненията срещу Москва в кибератаки срещу американски компании като смешни и нелепи. Неговият прес секретар Дмитрий Песков увери, че Москва незабавно ще разгледа апелите на Вашингтон във връзка с хакерската атака срещу предприятието JBS, ако има такива. Той подчерта, че Русия няма данни за организаторите на кибератаките срещу тази компания. Песков също отбеляза, че американската страна не е изпращала никакви искания до Кремъл във връзка с нападението над Kaseya.

Източник: epicenter.bg

Най-ново

Избрани