Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Денят на Бастилията – Франция отбеляза националния си празник с публика и парад

[post-views]
Франция чества днес Деня на Бастилията и възнамерява да демонстрира единство на фона на кризи

Франция отбелязва националния си празник Деня на Бастилията със зрелищен военен парад и с публика. По повод събитието българският президент Румен Радев поздрави френския си колега Еманюел Макрон. „Уверен съм, че дългогодишните приятелски, конструктивни и ползотворни българо-френски отношения ще продължат да се развиват в дух на доверие и взаимноизгодно сътрудничество“, заявява президентът Радев в поздравителния си адрес.

Денят на Бастилията – Франция отбеляза националния си празник с публика и парад

С близо 5000 военнослужещи, над 70 самолета, 25 хеликоптера, повече от 220 военни машини и конници от Републиканската гвардия, Франция ще отбележи подобаващо националния си празник 14 юли. Заради пандемията от ковид-19 миналата година честванията се проведоха в камерен състав и за малко да бъдат отмените.

Тази година над 25 хиляди души ще могат да гледат парада от специални трибуни. Организаторите на събитието обаче обявиха, че то ще е достъпно за хора със здравни паспорти, с които да потвърдят, че са преминали през ваксинация, изкарали болестта или имат отрицателен тест за Ковид-19.

Тазгодишният парад по случай Деня на бастилията ще е специален с това, че Франция отбелязва и 75-та годишнина от издаването на книгата „Малкия принц“ на Антоан Екзюпери.

В чест на писателя самолетите, които ще участват в парада ще бъдат изрисувани с изображение на емблематично момче, със зелен костюм и светли коси на фона на звездното небе.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани