Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестни шествия във Франция и Гърция заради новите ограничителни мерки

[post-views]
Протестни шествия във Франция и Гърция заради новите ограничителни мерки

Стотици излязоха на протестен митинг във Франция. Причината – планът на правителството за по-сурови рестрикции при посещение на обществени места и намерението на Париж за задължителна ваксинация в некои сектори.

Френски граждани маршируваха в редица градове, като обявиха новите мерки за „диктатура“, след като правителството планира да разреши  само на ваксинирани, преболедували или такива с отрицателен тест за коронавирус да могат да посещават публични места, като напр. ресторанти.  Гражданите са против и въвеждането на задължителна ваксинация за здравните работници и на такива в други сфери. В няколко френски града, включително в столицата Париж и Лион, полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Мерките, обявени в понеделник, бяха част от опита на президента Еманюел Макрон да се се справи с новата вълна от инфекции и потенциални хоспитализации, заради Делта варианта на КОВИД-19. По думите му: „Колкото повече ваксинираме, толкова по-малко място оставяме на този вирус “. Според  критиците обаче новите мерки потъпкват свободите и дискриминират тези, които не желаят да бъдат ваксинирани.

Протести и в съседна Гърция, след като от утре в страната вече ще има заведения само за ваксинирани. Според ресторантьорите новите мерки ще доведат сектора до фалит. Припомняме, че правителството принудително въведе антивирус мерки и то по средата на туристическия сезон, поради рязък скок на заразените в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани