Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шанхайската организация за сътрудничество призова за прекратяване на насилието в Афганистан

[post-views]
Шанхайската организация за сътрудничество призова за прекратяване на насилието в Афганистан

Насилието в Афганистан трябва да спре, а всички враждуващи страни да се въздържат от използването на сила и действия, които застрашават сигурността в региона. Това се казва в общата декларация на страните-членки от Шанхайската организация за сътрудничество след срещата им в столицата на Таджикистан Душанбе.

Стабилен Афганистан е от ключово значение за страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество, се казва още в приетата декларация в Душанбе.

Сироджидин Мухридин – министър на външните работи на Таджикистан:

„Един от най-важните фактори за поддържане и укрепване на сигурността в Шанхайското икономическо пространство минава през мира в Афганистан. Всички ние подкрепяме усилията на правителството на Ислямска република Афганистан, насочени към възстановяването на мира, икономическото развитие на страната, борбата срещу тероризма и екстремизма, както и срещу свързаната с търговията на наркотици престъпност.

В една или друга степен, последиците от конфликта в Афганистан ще засегнат повече страни-членки на Шанхайската организация за сътрудничество. Таджикистан и Узбекистан, които има обща граница, са изправени пред бежанска вълна, след като стотици афганистанци бяха принудени да напуснат домовете си. В близките дни миграционни натиск може да се увеличи, след като САЩ поискаха от страните в Централна Азия да подслонят хиляди афганистанци, които са си сътрудничили на силите на НАТО. Отделно Китай, макар и да няма обща граница с Афганистан, се опасява страната може да се превърне в крепост за уйгурски сепаратисти, които от години се боря за независима ислямска държава. Ситуацията със сигурността в Афганистан продължава да се влошава, като надеждата за мир все повече избледнява.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани