Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Последна визита на канцлера Ангела Меркел в Сащ

[post-views]
Последна визита на канцлера Ангела Меркел в Сащ

Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Джо Байдън се обединиха около решението да се противопоставят на Русия в използването на енергетиката като оръжие. Двамата лидери обсъдиха също и бъдещето на Северен поток 2, както и действията на Китай. Това се случи по време на последната визита на канцлера Меркел в Съединените щати.

,,Напълно сигурни в убежденията си спрямо Русия“. Това заяви американският президент Джо Байдън на съвместната пресконференция с германският канцлер Ангела Меркел.

Джо Байдън – президент на САЩ:

,,Не трябва да се допуска Русия да използва енергетиката като оръжие, за да оказва натиск или да сплашва съседите си“

Двамата лидери обаче не споделят единна позиция по отношение бъдещето на газопровода Северен поток 2. Според Вашингтон той ще навреди на Украйна и ще увеличи зависимостта на Европа от Русия. Канцлера Меркел направи опит да обедини позициите на двете държави.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

,,Нашата идея остава Украйна да остане транзитна държава за природен газ, както всяка друга държава в света, тя има право на териториален суверенитет “.

По време на разговора си Меркел и Байдън обсъдиха също пандемията от КОВИД-19, отношенията с Китай и климатичните промени. Двамата лидери определиха срещата си като приятелска. Това е последната визита на канцлера Меркел преди края на политическа и кариера и четвърта среща с американски президент.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани