Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Благоевград тренират отбрана след удари от въздуха

[post-views]
В Благоевград тренират отбрана след удари от въздуха

Командно-щабното учение „Струма 2021“ отработва действията на ниво механизирана бригада

До 4500 военнослужещи в рамките на сухопътна бригада водят отбранителни боеве, за да запазят териториалната цялост на България в горещите юлски дни. Сред тях са бойци от Благоевград, Карлово, Сливен, Плевен и Мусачево. Командването на командно-щабното учение „Струма 2021“ е разположено в Благоевград , в Горна баня са офицерите от групата за ръководство и контрол от Сухопътните войски, които същевременно играят и ролята на противостоящи сили от държавата, условно наречена Валингстан.

Подразделенията на участващата 13-а механизирана бригада включват 30 механизирани батальона, след които Трети механизиран батальон, 28-и механизиран батальон, танков батальон, зенитен дивизион, два артилерийски дивизиона, разузнавателен батальон и батальон за логистично осигуряване. Оперативното управление се осъществява от няколко палатки до сградата на Щабното командване в Благоевград, а директор на учението е полковник Стоян Стоянов, зам.-началник щаб на Сухопътни войски.

„Темата на учението е „Участие на механизирана бригада в отбранителна операция на сухопътния компонент“, разяснява полковник Стоянов. – Съставът за ръководство и контрол е разделен на две основни групи: шестима офицери осъществяват непосредствен контрол в рамките на гарнизон Благоевград, а основният състав на групата е развърнат в Учебния център за тренировки и учения на командването на СВ в Горна Баня. Оттам отработваме въпроса за управление на формированията в хода на една военна операция. Учението бе планирано през 2020 г. То се явява второ за бригадното командване, като се разделя на 4 фази. В момента сме във 3-та фаза – „Провеждане на учението“.

Планирането на учението започна на 15 февруари, активната част, и това, което ще бъде проверено като подготовка и способности на щаба на бригадното командване, се извършва от 12 до 16 юли. Учението е за това взаимно да се учим, а основната цел е да се повишат индивидуалната подготовка и сглобеността на щаба“, казва полковник Стоянов.

По време на учението се отработват въпросите по развръщане на силите, извършване на прегрупиране, на марш, бригадата се намира в райони за бойно използване и съгласно разработения списък със събития и инциденти. „Целта е да видим дейността на щаба на бригадното командване по начина, по който управлява подчинените си формирования, взима решения на  базата на възникналите ситуации, впоследствие поставяне на задачи за формированията за противодействие на противостоящите и в определени моменти оценяване до каква степен решенията на командирите са адекватни. Избягваме от квалификациите за правилно и неправилно, в хода на проверката на основата на изготвените разчети от командването на бригадата става ясно дали е било целесъобразно това тяхно решение“, обяснява полковник Стоянов.

Според него, след като са оценили, че количеството на бригадното командване е в недокомплект, привлекли офицери от други формирования в СВ, за да се попълнят позициите по функционални групи в щаба. „Правим това с цел да създадем по-реалистична картина, има изградени клетки за отговор в 6 гарнизона в СВ, които се явяват като подчинени формирования на бригадата. Изградена е система за командване и управление с тях, стремежът на ръководството е да се създаде максимално правдоподобна обстановка на това, което би се случило в хода на една бойна отбранителна операция“, обясни полковник Стоянов.

„Невинаги това, което е планирано, се случва. В зависимост от решението на командира по всяко време сме гъвкави да изменяме ситуацията по такъв начин, че да насочваме от щаб да вземат по-целесъобразни за ситуацията. Не можем да кажем, че в лабиринта на отбранителния бой влизаме през един вход и можем да излезем през един-единствен изход. При вземането на тези решения се вижда в каква степен е сглобен щабът, каква оперативност във времето при рязко изменение на обстановката, при промяна в ситуацията да се събере, да анализира това, което се случва, да направи оценка на собствените сили и да излезе с предложение до командира, за да се реагира адекватно в тази ситуация“, казва директорът на учението.

„Току-що имахме втори огневи нальот от страна на противниковата корабна авиация, която рефлектира върху батальоните на бригадата, и беше подаден сигнал всички да заемат укритията“, обяснява командирът на условната 13-а механизирана бригада полковник Митко Балтов. По-рано е имало въздушни удари по предния край на бригадата, в дълбочина, но формированията действали както трябва. „Това е заключителен етап в подготовката на целия щаб. Това е второто учение в бригадното командване и това е венецът на подготовка на щаба на бригадата. Стараят се да дадат най-доброто от себе си“, казва полковник Балтов. Според него в рамките на учението се налага да се търпи градивната критика, което е положително за всички, които се намират в центъра за бойно управление. „Офицерите се справят много добре на фона на малкия опит, като някои от тях пристигнаха директно от Военната академия“, казва той.

„Има и случаи, когато като командир не съм съгласен с предложенията на щаба и ги карам да направят брейнсторм, за да намерят ефективно решение, казва полковник Балтов. – Например част от артилерийските формирования бяха разсредоточени, но при въпрос как може да се доставят боеприпасите и да заемат основните си позиции стана ясно, че на терена съгласно разчетите това е доста трудоемко и ще отнеме много време. Тогава им поставих задача да мислят и те излязоха с много по-добро решение – преместиха едното артилерийско формирование на друго място, откъдето се покрива определената зона, а доставките на боеприпаси бяха много по-лесни“, казва командирът.

Най-ново

Единична публикация

Избрани