Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наводненията в Западна Европа – десетки жертви и изчезнали в Германия

[post-views]
Наводненията в Западна Европа – десетки жертви и изчезнали в Германия

Най-малко 120 станаха жертвите на тежките наводнения в Западна Европа. Критична е ситуацията в западна Германия, където властите обявиха, че повече от 1000 души са в неизвестност. Лошото време засегна и съседните държави Белгия и Холандия, които също съобщават за жертви и мащабни разрушения.

Най-засегнати от наводненията, причинени от поройните дъждове, са двете германски провинции Райнланд-Пфалц и Северен Рейн–Вестфалия. Заради продължаващи от дни поройни дъждове много реки излязоха от коритата си и заляха обширни области. Никой не се ангажира с да обяви точния брой на загиналите, защото стотици се водят в неизвестност. Само в окръг Арбайлер, южно от Кьолн, има близо 1300 изчезнали.  Наводненията причиниха и огромни щети. Придошлите води отнесоха голям брой къщи, на много места е разрушена и пътната инфраструктура. Германският канцлер Ангела Меркел заяви от Вашингтон, че федералното правителство ще подпомогне пострадалите и поднесе съболезнования на близки на загиналите.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Скърбя за хората загубили живота си в това бедствие, като все още незнам точния им брой.“

Пороите и придружаващите ги наводнения взеха жертви и в Белгия. Най-малко 12 души загинаха, след като река Маас излезе от корито си и заля няколко население места по поречието й. Като предпазна мярка властите обявиха частична евакуация.  Продължаващите от дни порои причиниха наводнения и в Нидерландия, като най-тежка е ситуация около град Лимбург, който беше посетен от кралското семейство. Лошото време достигна и до северна Италия. Пороите там причиниха свлачища, а на много места падни и опустошителна градушка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани