Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представителни военни подразделения ще участват в проявите за 184-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

[post-views]
Представителни военни подразделения ще участват в проявите за 184-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

Представителни военни подразделения от всички гарнизони на страната ще участват на 18 юли във военни ритуали по повод 184-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски (1837 – 1873).

Център на проявите е родния град на Апостола – Карлово, където тази година има двудневна поредица от национални, културни, спортни събития. На 18 юли, рождената дата на Дякона и празник на града, представителен взвод и военният духов оркестър на 61-а механизирана бригада ще участват в тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Община Карлово от 10.15 ч. на площад „Васил Левски“. Кулминацията на честванията ще бъде тържествената проверка (заря) на площад „Васил Левски“ от 21.00 ч. с участието на представителни роти от 61-а механизирана бригада.

В Шумен от 10.00 ч командването на шуменския военен гарнизон с участието на общината, патриотични организации, читалища ще проведе военен ритуал по почитане паметта на Апостола пред паметника на Васил Левски, след което на площад „Кристал“ ще има възстановка с моменти от Освобождението.

В Сливен военнослужещи от Център за подготовка на специалисти (от състава на Сухопътните войски) ще проведат възпоменателна церемония и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски от 20.30 ч на едноименния площад. Традиционно там годишнината от рождението на Апостола съвпада с проявите за честването на 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

В Пловдив от 10.00 ч на паметника на Васил Левски на централната алея на Бунадржика ще се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя. Ще участват Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили и представителен блок от военното формирование 28 000 в Граф Игнатиево. Традиционно в поклонението се включват представители на Българската армия, Българската православна църква, политически, обществени, родолюбиви организации, изявени ученици, общественици и др.

В Стара Загора командването и военнослужещи от Втора тунджанска механизирана бригада ще се включат в общоградското честване на 184-ата годишнина от рождението на Апостола. Ритуалът по поднасяне на венци и цветя ще се проведе от 11.00 ч пред паметника на Апостола, а през деня ще има културна програма и заупокойна молитва в памет на йеродякон Игнатий, каквото е духовното му име.

Във Велико Търново от 17.30 ч. пред паметника на Левски в центъра на града с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя на признателност. Военният ритуал ще бъде проведен от курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) ще проведат военни ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски на Алеята на възраждането в Морската градина във Варна (10.00 – 12.00 ч) и пред паметника на Васил Левски в Морската градина в Бургас (10.30 – 12.00 ч). В град Тервел от 20.00 ч с военен ритуал ще бъде открит официално паметник на Васил Левски. Ритуалът ще проведат представителен военен блок на ВМС с участието и на Представителния духов оркестър на ВМС.

В София, от 11.00 ч пред бюст-паметника на Апостола в Борисовата градина ще се проведе тържествен ритуал по отбелязване на годишнината от рождението му. В него ще участва и Гвардейският представителен духов оркестър.

184-ата годишнина от рождението на Левски ще бъде чествана с ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Апостола на 18 юли в Асеновград (10.30 ч.) и Ловеч (18.00 ч.).

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани