Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ разполагат над 20 F-22 на островите в Тихия океан

[post-views]

САЩ ще разположат около 25 стелт-изтребители от пето поколение F-22 на своите тихоокеански острови, съобщава телевизионният канал CNN. Експертите смятат, че такова широкомащабно разполагане трябва да се тълкува катo ясен сигнал за Пекин, с който Вашингтон има напрегнати отношения по редица териториални въпроси в Тихоокеанския регион.

Тихоокеанските военновъздушни сили съобщиха тази седмица, че около 25 изтребителя F-22 ще бъдат разположени от базите на Хаваите и Аляска до Гунам и Тиниан в Тихия океан, където ще вземат участие в ученията „Тихоокеанско желязо 2021”.

Разполагането на толкова голям брой изтребители от последно поколение е сигнал за Китай на фона на влошените отношения с Вашингтон заради напрежението около Тайван и в Южнокитайско море, според анализатора по сигурността и изпълнителен директор на Съвместния разузнавателен център на Тихоокеанското командване Карл Шустер. Обикновено група F-22 се състои от 12 самолета.

„Тихоокеанските военновъздушни сили демонстрират, че за възможно най-кратко време могат да разположат на бойното поле толкова много или повече самолети от пето поколение, колкото Китай сега има като цяло“, обяснява експертът. Китайските ВВС разполагат с около 20-24 оперативни бойни изтребители от пето поколение, но както подчертава Шустер, военният потенциал на Пекин нараства бързо.

Поради способността им да не бъдат улавяни от радари, изтребителите F-22 вероятно ще бъдат сред първите участници във всеки конфликт – освен всичко друго, ще им бъде поверено унищожаването на вражески зенитни обекти, отбелязва статията. Бившият офицер от австралийските военновъздушни сили, а сега анализатор от института „Грифит“ Питър Лейтън заяви пред CNN, че САЩ сега „активно практикуват трансферите, които ще правят в случай на голяма криза или война“. Експертът смята, че САЩ са „много сериозни“ по отношение на Китай и „разработват конфигурация от сили и обучават армията си, за да могат бързо да заемат позиция“

Източник: Агенция „Фокус“

Най-ново

Единична публикация

Избрани