Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

2400 са преминали подготовка в Единния център в Плевен

[post-views]
2400 са преминали  подготовка  в Единния център в Плевен
В Деня на отворените врати, който се провежда ежегодно на 1 юни, плацът на бившата ШЗО „Христо Ботев“ се превръща във „военно училище“ на открито за стотици ученици от региона на Плевен и Северозападна България
Фото: авторът

За разлика от в. ф. 38220 или Зенитно-ракетния дивизион към Втора механизирана бригада в Плевен, на който в. „Българска армия“ беше длъжник до миналия си брой, за Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) сме писали много. Двете формирования делят общ войскови район, който се намира на територията на бившата Школа за запасни офицери „Христо Ботев“ в града герой от Руско-турската война. През 2019 г. отразихме зрелищното съвместно учение във водите на Дунав, когато военнослужещи с механизирана техника БМП-23 от ЕЦНП форсираха брега на о-в Персин със съдействието на батальон от 55-и инженерен полк в Белене.

Учението по преодоляване на широка водна преграда с паромни средства продължи три дни в условията на потискаща жега
и тежко безветрие. Целите на занятието бяха механик-водачите и командирите на машини да придобият практически навици по натоварване на плавателно средство – паром, и преодоляване на водната преграда и десант на отсрещния бряг.

Само преди месец отразихме и тактико-специално учение по сертифициране на Механизирана рота и Национален поддържащ елемент от Сухопътни войски за участие в състава на междинния регионален резерв във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина – АЛТЕА, което се проведе от 15 до 17 юни на учебен център „Дивдядово“. Целта на учението беше проверка на навиците и уменията от Националния поддържащ елемент за планиране на операции и управление на подчинените формирования и проверка на знанията и уменията на личния състав от механизираната рота за организиране и изпълнение на задачите по поддържане на сигурността в зоната на отговорност.

За бъдещите отговорности и ангажименти на личния състав на ЕЦНП разговаряхме с полковник Калоян Василев, началник-щаб на Единния център за начална подготовка. Мисията на центъра е да провежда целенасочена подготовка за придобиване и поддържане на способности за изпълнение на широк спектър от задачи предимно за защита на териториалната цялост на страната, а също така за защита на населението при кризи от военен и невоенен характер, обяснява ни полк. Василев, като добавя, че също така – и не на последно място – провеждат начално обучение за нуждите на Сухопътни войски и Българската армия.

„По мисия „Отбрана“ ЕЦНП имаме създадена организация, подготовка за провеждане на начална военна подготовка на назначени войници, повишаване на нивото на подготовката, а по мисия „Опазване на международния мир и сигурност“ провеждаме подготовка на формированията, определени за участие зад граница. По мисия „Национална сигурност“ обучаваме на определени формирования за действия при терористични заплахи, оценяване на последствията при осъществен терористичен акт, а също така подготвяме формирования за предотвратяване на последствията от бедствия“, разяснява още полковник Василев.

От него научаваме, че сред основните мероприятия и събития за тази година през април е проведено командно-щабно учение с единия от батальоните ни под ръководството на ЕЦНП. През май са проведени тактически и практически занятия с бойни стрелби на механизираните отделения от състава на батальоните.

Зенитно-ракетните взводове към механизираните батальони на ЕЦНП участваха с формирования за противовъздушна отбрана на СВ в тактически учения с експериментални и съвместни бойни стрелби в учението „Шабла 21“, част от международното учение „Сейбър Гардиан“.

През август предстоят тактически занятия с бойни стрелби на механизираните взводове, а вече споменатите формирования по мисия „Опазване на международния мир и сигурност“ в края на септември и началото на октомври ще участват в международно учение на територията на самата Босна и Херцеговина.

През ноември предстоят тактически учения с бойни стрелби на механизираните роти съвместно с ПВО формирования, артилерийски формирования и усилени с танкове взводове, като след тяхното приключване предстои тактическо учение с 4-ти Механизиран батальон и рота за ядрена и химическа безопасност от 9-и батальон ЯХБЗиЕ на учебен полигон „Корен“.

„Като ретроспекция мога да кажа, че до този момент в ЕЦНП са се обучавали малко над 2000 военнослужещи, като в това число са 181 военнослужещи от доброволния резерв и над 280 български граждани. Или общият им брой е над 2400 души. От началото на тази година обучение са преминали над 100 новоназначени военнослужещи, като очакваме през втората половина на годината броят им да нарасне поради протичащите в момента подбори в голяма част от формированията на Сухопътни войски“, разказва полковник Василев.

А как се отрази пандемията от CОVID-19 на процеса на обучение? „Бяхме принудени да променим малко реда и начина на водене на подготовка. Казано иначе, там, където можеха да бъдат създадени условия за настаняване на военнослужещите и имаше необходимите специалисти за провеждане на отделните дисциплини, се създаде организация по обучение на място. Тоест даденото формирование, което си е извършило подбора и е назначило новите си военнослужещи, при наличие на възможност за настаняване и комунално-битово осигуряване на новоназначените водеха подготовката в самото формирование, като наши представители присъстваха само в заключителния етап при провеждането на изпитите“, сподели още той.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани