Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Кан филмът „Титан“ спечели „Златна палма“

[post-views]
В Кан филмът „Титан“ спечели „Златна палма“

За най-добър актьор беше обявен Кейлъб Ландри Джоунс, а за актриса – Ренате Рейнсве

На тържествената церемония на 74-ия филмов фестивал в Кан – във Фестивалния комплекс на булевард „Кроазет“, „Златната палма“ за най-добър филм  получи френската режисьорка Жюлиа Дюкурно за „Титан“.

За най-добър актьор бе обявен американецът Кейлъб Ландри Джоунс. Той получи награда за ролята си във филма „Нитрам“ на режисьора Джъстин Кързел.

Норвежката Ренате Рейнсве бе обявена за най-добра актриса. Наградата за най-добър сценарий  отиде при Рюсуке Хамагучи за филма „Качи се зад волана на моята кола“.

Израелският режисьор Надав Лапид спечели наградата на журито за филма си „Le genou d’Ahed“.

Почетната „Златна палма“ получи италианският режисьор Марко Белокио.

Белокио получи наградата от ръцете на италианския режисьор Паоло Сорентино.

Дебютната работа на Белокио е филма „I Pugni in Tasca“, който разказва за социалните протести в края на 60-те години. Общо италианският майстор има 32 филма, много от които са високо оценени от критиците и зрителите.

Белокио стана десетият носител на най-високата награда на филмовия фестивал в Кан. През годините почетната „Златна палма“ е присъждана на майсторите, чиито имена отдавна са влезли в световната кинозала на славата: Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Мануел де Оливейра, Жан-Пиер Лео, Агнес Варда, Ален Делон.

По време на церемонията по откриването на 74-ия филмов фестивал в Кан на 6 юли „Златната палма“ бе връчена на американската филмова актриса Джоди Фостър за нейното „ярко и талантливо обслужване на Десетата муза“.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани