Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ракета прехващач от следващо поколение

[post-views]
Ракета прехващач от  следващо поколение

Агенцията за противоракетна отбрана (MDA) на САЩ избра отбранителната компания Lockheed Martin и партньора й Aerojet Rocketdyne за доставка на най-модерната система за противоракетна отбрана в страната – ракета прехващач от следващо поколение (Next Generation Interceptor – NGI). Това съобщиха от Lockheed Martin за в. „Българска армия“. Lockheed Martin с централа в Бетезда, щата Мериленд, е световна компания за сигурност и авиокосмически технологии, която има 105 000 служители по света. Компанията се занимава с изследвания, разработване, дизайн, производство, интеграция и поддръжка на високотехнологични системи, продукти и услуги.

Договорът за NGI е за 3,7 млрд. долара и е първата стъпка във фазата на разработка и демонстрация, отговаряща на изискванията на MDA за модернизиране на сегашната система за наземна ПРО (Ground-based Midcourse Defense – GMD).

NGI е специално разработена, за да отговори на нуждите за оцеляване и да даде възможност на Въоръжените сили на САЩ да изпреварят противниковите заплахи за отбраната на страната. Този договор предвижда създаването на ракета прехващач, която включва ускорител и полезен товар бойна глава тип hit-to-kill (удари да убиеш), и ще стартира от наличната инфраструктура от силози (шахти) за GBI в базата на армията „Форт Грийли“, Аляска, и във Военновъздушната база „Вандерберг“, Калифорния.

„Ние сме развълнувани и горди, че MDA повери на Lockheed Martin да ръководи разработването на тази система за „промяна на играта“, която значително ще подобри сигурността на САЩ за следващите десетилетия. Работим непрекъснато в подкрепа на мисии като NGI от десетилетия и нашият екип разполага с експертния опит и споделената визия, които да осигурят на MDA необходимите възможности за модернизиране на системата GMD“, заявява Сара Рийвс, вицепрезидент на „Програмата за прехващане от следващо поколение“ в Lockheed Martin.

NGI е програма за прехващане, част от ПРО, предназначена да предпазва и защитава САЩ от междуконтинентални балистични ракети. Тази програма цели да създаде първата отбранителна линия в космоса на многослойната архитектура за ПРО срещу непрестанно развиващите се заплахи от страна на агресивни държави и е национален приоритет за MDA и Северното командване на САЩ. Първият прехващач ще бъде приет на въоръжение, изпреварвайки нуждите на нацията. Lockheed Martin инвестира 580 млн. долара в технология hit-to-kill за унищожаване на множество обекти, опит, натрупан при разработването на системата THAAD и предоставяните през десетилетията на стратегически системи за програмата на американския флот за МБР Trident. Дизайнът на системата NGI осигурява значително увеличаване на способността за отговор на множество заплахи с една ракета прехващач. Този значителен напредък, съчетан с нов подход към дизайна за поддържане и надеждност, осигуряват оперативната способност, която Въоръжените сили изискват. Подобренията при разходите и достъпността, осигурени от цифровия инженеринг, са в основата на дизайна на Lockheed Martin.

За първи път безпилотен танкер зарежда изтребител във въздуха

За първи път в историята на авиацията безпилотен самолет цистерна зарежда изтребител във въздуха. Това беше осъществено от компанията „Боинг“ и Военновъздушните сили на САЩ. Безпилотният танкер е известен с името  MQ-25 T1.

По време на пробния полет на 4 юни тази година пилотът на изтребителя F/A-18 „Супер Хорнет“ успя да се престрои прецизно зад безпилотния танкер и да осигури необходимата стабилност на полета за извършване на операцията със зареждане на гориво. Маневрата е изключително сложна, изисква оперативно сближаване на скоростите на двете машини, като разстоянието между тях е само 6 м. Необходима е абсолютна точност от страна на пилота, за да може захранващият шланг на безпилотния танкер да се скачи успешно с изтребителя. Безпилотният танкер 25 T1 ще продължи тестовите изпитания, докато конструкторите от „Боинг“ и експертите от ВВС на САЩ се убедят, че технологията по зареждането е напълно овладяна. Целта е въздушната цистерна MQ-25 T1 да се ползва от Военноморските сили на САЩ. Да зарежда във въздуха изтребителите F/A-18 „Супер Хорнет“, които са на въоръжение в самолетоносачите и по този начин да удължава оперативния им обхват.

Нов кораб за търсене и спасяване клас „Навахо“ за ВМС на САЩ

Американската корабостроителна компания „Аустал“ получи от Военноморските сили на САЩ договор на стойност 3,6 млн. долара, за да започне подготовката за изграждане на нов аварийно-спасителен кораб от клас „Навахо“(T-ATS), стана ясно през юни тази година. Както отбелязва сайтът  Naval News, за корабостроителницата това е първият кораб със стоманен корпус. Досега компанията „Аустал“ се е специализирала в производството на плавателни съдове от алуминиеви сплави.

През юни 2020 „Аустал“ обявява намерението си да инвестира около 100 млн. долара за производство на кораби със стоманени корпуси при съфинансиране от правителството в гр. Мобил, Алабама, на брега на Мексиканския залив. През март 2021 г. компанията започва изграждането на нови обекти, а сега получава и първия договор за плавателните съдове T-ATS клас „Навахо“ със стоманен корпус за американските Военноморски сили. „Аустал“ е петата по големина корабостроителна фирма в САЩ. Производствената линия на корабостроителницата за изграждане на стоманени плавателни съдове трябва да заработи през април 2022 г.

На този етап „Аустал“ е призната за лидер в производството на плавателни съдове от алуминиеви сплави. Компанията доставя за Военноморските сили на САЩ кораби от алуминиеви сплави за крайбрежно плаване тип „Индипендънс“ и скоростните десантни кораби от клас „Спирхед“.

Новият стоманен кораб T-ATS клас „Навахо“ има водоизместимост 5 110 т и може да качи на борда си 2 т полезен товар. Има дължина 80 м, ширина 18 м, развива скорост до 30 км/ч, екипажът му е от 42 души и има обхват 15 000 км. Палубата му е с полезна площ 560 кв. м.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани