Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ракета разпознава граждански от военни кораби

[post-views]

Димитър СТАВРЕВ

Новата израелска противокорабна ракета (ПКР) Sea Breaker е от 5-о поколение и с голям обсег на действие.

Това е автономна система с прецизно насочване за атаки срещу различни морски и наземни цели.

Системата Sea Breaker увеличава способностите на военноморските и бреговите формирования. Разработена е, за да преодолява предизвикателствата на съвременното бойно поле, като използва високотехнологичните решения с прецизно насочване на Rafael.

Sea Breaker нанася с хирургическа точност удари на разстояние до 300 км. Системата разполага с усъвършенствана

инфрачервена глава за самонасочване

(ГСН) и е идеална срещу неподвижни или движещи се морски и наземни цели, в среда с ограничен или забранен достъп (A2/AD). Други предизвикателства са войната в „сиви“ зони, където асиметричен противник може да застраши свободата на навигация и движение с оръжия, разположени в гъстонаселена градска среда, където атаките срещу тези активи носят риск от неприемливи странични щети.

За да се избегнат подобни последици, ВМС търсят авангардни, нетрадиционни способности, за да изненадат и изпреварят противника от разстояние, с голяма вероятност за успех. ПКР Sea Breaker има подобрени възможностите за удари по всякакви цели. Тя е

интелигентна, пъргава и смъртоносна

ракетна система, която може да осъществява координирани атаки срещу силно защитени морски и сухопътни цели с голяма вероятност за успех. Ракетите могат успешно да работят в крайбрежна среда, включително архипелази и при мисии, при които ракетите от предишно поколение, базирани на радиолокационни ГСН, са били неефективни.

Ракетата може да бъде изстреляна от военноморски платформи с различен размер – от бързоходни ракетни катери до корвети и фрегати. Бреговият вариант използва изключително мобилните пускови устройства на ЗРК Spyder с 6 пускови контейнера с ПКР Sea Breaker. Той е идентичен с военноморската ракета и може да се превърне в централна част на една бреговата отбрана. Според изискванията на клиента крайбрежният вариант в състав на батарея поддържа самостоятелни пускови устройства или работи като интегрирано решение, с команден и контролен блок (CCU), различни сензори, техническа секция и транспортно-зареждащи машини.

ПКР Sea Breaker осъществява задълбочено проучване и съпоставка на получената информация за терена – уникална технология на Rafael, която се е доказала в бойни действия. Мощният блок за обработка на данните също така поддържа автоматично събиране и

автоматично разпознаване на неподвижни и движещи се цели

 използвайки изкуствен интелект и машинно обучение. Той е способен да обработват ресурси тип Големи Данни, получени от ГСН, за да отдели целите от радарните изображение на обектите от местността. Този процес позволява на ПКР Sea Breaker да преодолее предизвикателствата на метеоусловията и контрамерките. Според Rafael тяхната технология е с две поколения по-напред от конкуренцията, тъй като се е развила в продължение на пет поколения на различни ракети, разработени от компанията. Нещо повече, ефективната система за насочване на ПКР Sea Breaker, която може да работи в сложна среда, е несравнима с повечето радари, които срещат предизвикателства в гъстонаселени и/или крайбрежни зони. Ракетата e защитена от средства за радиоелектронно противодействие (ECM). Според вида на изпълняваната мисия ПКР Sea Breaker дава възможност за наблюдение на морето и полет на пределно малка височина.

Летяща с висока дозвукова скорост, ПКР Sea Breaker дава многопосочна, синхронизирана способност за атака по предварително изготвени планове в зависимост от завойните точки, ъгъла на удара и избора на определена зона в целта. Това осигурява голяма вероятност за успех на мисията.

ПКР Sea Breaker има кръстообразни опашни кормила за управление с претоварване до 5g и крила, които се разгъват след изстрелване, за да генерират носеща способност, която поддържа фазата на летене. Малка реактивна турбина осигурява полет с висока дозвукова скорост по предварително планираната траектория. Според Rafael ПКР Sea Breaker е проектирана с подобрена бойна част с тегло от 113 кг. Тя обаче има ефект на проникване, взривяване и фрагментация, еквивалентни на бомба Mk82 с тегло 226 кг. Това гарантира, че една-единствена ракета е достатъчно ефективна за

да неутрализира кораб с размерите на фрегата

Каналът за пренос на данни (data link) на ракетата дава възможност за получаване на информация и взимане на решения в реално време. Той позволява също така и тактическо обновяване на данните. Ракетата може да прекъсне полета си по средата, както и да бъде направена оценка на нанесените поражения.

Най-ново

Виж още

Избрани