Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

72 жертви на безредиците в Южна Африка

[post-views]
72 жертви на безредиците в Южна Африка

Южноафриканската полиция съобщи, че 72-ма души са загинали, а 1234 са задържани при размириците, които избухнаха след влизането на бившия президент на страната Джейкъб Зума в затвора миналата седмица. Съобщава се, че повечето от жертвите са загинали, стъпкани при разграбването на магазини. Полицията разследва и информации за жертви при експлозии, предизвикани за разбиване на банкомати, както и при стрелба.

Миналия четвъртък бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума бе вкаран в затвора, за да започне да изтърпява присъдата си от 15 месеца затвор за неуважение към съда. Ден по-късно безредиците започнаха с блокиране на пътища и палежи на камиони. Протестите заради ареста на Зума в затвора бързо прераснаха в израз на недоволство от ширещата се бедност и неравенство в страната – 27 години след края на апартейда.

В понеделник президентът Сирил Рамафоса призова протестиращите да се приберат по домовете си. Държавният глава призна, че протестите и грабежите може да са започнали вследствие на критики срещу политиците, но подчерта, че криминалните елементи са взели връх. Той предупреди, че продължаващите протести и грабежи могат допълнително да подкопаят борбата срещу COVID-19 и ваксинационната кампания. Няколко центъра за ваксинация трябваше да прекъснат дейността си по прилагането на ваксини заради насилието, посочи той. 79-годишният Зума беше осъден на 15 месеца затвор на 29 юни за неуважение към съда. Той отказа да се яви пред Комисия за борба с корупцията, за да отговори на въпроси по няколко обвинения, включително за подкуп и измами. Зума многократно е отричал обвиненията за корупция срещу него, които дълги години петнят името му. Миналата седмица той се предаде на полицията, за да започне да изтърпява присъдата си след дни спекулации дали ще се съобрази с решението на съда. Осъждането на Зума е огромно падение за бившия президент (2009–2018 г.), който преди повече от 30 години изигра ключова роля в освободителното движение на страната. Преди това Зума прекара 10 години в затвора заедно с героя от борбата срещу апартейда и бивш президент Нелсън Мандела.

Най-ново

Единична публикация

Избрани