Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Свобода: Великобритания отмени анти-Ковид мерките

[post-views]
Консерваторите на Острова избраха – Борис Джонсън е новият британски премиер

Във Великобритания дойде денят на свободата, след като в полунощ бяха отменени повечето противоепидемични мерки. Според учените, обаче, разхлабването на ограниченията е прибързано заради чувствителния ръст на новите случаи от ковид инфекцията.

След близо година на тежки ограничения от тази нощ Великобритания, в частност Англия се върна към нормалния си ритъм. Хората ще могат да посещават без ограничения клубове и дискотеки, ресторанти и пъбове. Носенето на маски, спазването на дистанция и избягването на масовите мероприятия вече са препоръчителни. Изключение е лондонското метро, където покриването на носа и устата остава задължително. За правителството обаче свободата, трябва да върви и с личната отговорност. Премиерът на страната Борис Джосън призова хората да са предпазливи.

Облекчаването на мерките обаче разедини политици и учени като вторите смятат, че решението е прибързано. Опасенията идват от изключително високия брой на новите случаи, които достигнаха до 54 хиляди дневно.

Независимо от високите нива на заболеваемост делът на тежките или смъртните случаи остана изключително нисък. Причината големия брой ваксинирани хора, като според официалните данни 87 процента от пълнолетното население на Великобритания е с поставена една доза, а 67 на сто са с две.

За разлика от Англия, в другите три области на Обединеното кралство – Уелс, Северна Ирландия и Шотландия, решиха да оставя част от ограниченията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани