Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След мистериозните случаи в Куба – „Хавански синдром“ и в посолството на САЩ във Виена

[post-views]
Австрия гони четирима руски дипломати

Австрия и САЩ разследват предполагаеми случаи на „Хавански синдром“ сред американски дипломати във Виена, предаде Би Би Си.

„Хавански синдром“ е състояние, свързано с неврологични проблеми. То се нарича така заради мистериозните здравословни проблеми, които получиха американски Дипломати в кубинската столица в периода 2016-2017 г. Синдромът не е напълно изяснен, предполага се, че е причинен от предполагаеми акустични атаки с насочена радиочестотна енергия.

В посочения период американски, а и канадски дипломати в Хавана се оплакаха от симптоми като виене на свят, загуба на баланс и слух, както и тревожност, описана от пострадалите като „когнитивна мъгла“. Проучване през 2019 г. установи „мозъчни аномалии“ при дипломатите, оплакали се от „Хавански синдром“.

За аналогични случаи и във Виена първо съобщи сп. „Ню Йоркър“ в петък, като впоследствие информацията бе потвърдена от Държавния департамент на САЩ. След встъпването в длъжност на президента Джо Байдън на 20 януари, над 20 американски шпиони, дипломати и други служители в австрийската столица докладвали за симптоми, подобни на тези на мистериозното заболяване.

В изявление на австрийското МВнР се казва, че то работи с американските власти по съвместно разследване.

Източник: в.“ Труд“

Най-ново

Единична публикация

Избрани