Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чуждестранни мисии в Афганистан отправиха общ призив към талибаните за примирие

[post-views]
Чуждестранни мисии в Афганистан отправиха общ призив към талибаните за примирие

Петнайсет дипломатически мисии и представителят на НАТО в Кабул отправиха днес съвместен призив към талибаните да спрат военната си офанзива в Афганистан, след като на среща в Катар не можа да бъде постигнато споразумение за примирие, предаде Ройтерс.

Високопоставена афганистанска делегация се срещна с политическото ръководство на талибаните в катарската столица Доха през уикенда. Снощи обаче талибаните направиха изявление, в което не споменаха за спиране на увеличаващото се насилие в Афганистан.

„На този Айд ал Адха талибаните би трябвало да сложат оръжие завинаги и да покажат на света своята обвързаност с мирния процес“, заявиха 15-те дипломатически мисии и представителят на НАТО, имайки предвид утрешният мюсюлмански празник.

Съвместното изявление беше подкрепено от Австралия, Канада, Чехия, Дания, делегацията на Европейския съюз, Финландия, Франция, Германия, Италия, Япония, Южна Корея, Нидерландия, Испания, Швеция, Великобритания, САЩ и висшият граждански представител на НАТО.

През последните години за този празник талибаните обявяваха временно прекратяване на огъня, като казваха, че искат да позволят на афганистанците да го прекарат в мир. Този път обаче не е обявено подобно решение, а в момента талибаните бързо завоюват територии при сражения на различни места в Афганистан.

В съвместното изявление бяха осъдени също нарушенията на човешките права, сред които опити за затваряне на училища и спиране на медии, за което се съобщава в райони, превзети наскоро от талибаните, които по-рано отричаха подобни твърдения.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани