Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Огнен ад: Мега пожари в САЩ и далечния изток на Русия

[post-views]
Голям пожар бушува в Калифорния

САЩ и Русия са в капан на мащабни горски пожари. Властите в американския щат Орегон обявиха масова евакуация,  заради пожара  „Буутлег”. Критична е ситуацията и в руския далечен изток. Там десетки пожари също заплашват голям брой населени места, сред които областния град Якутск.

В рамките на броени дни горския пожар „Буутлег“, в американския щат Орегон, обхвана над 300 хиляди акра площ. Близо 2000 пожарникари се опитват да овладеният огнената стихия, която официално беше обявена за една от най-мащабните не само в историята на Орегон, но и за САЩ.

Независимо от усилията на пожарникарите, тяхната работа е възпрепятствана от силните пориви на вятъра и необичайно сухото време. До този момент огнената стихия е унищожила над 180 къщи и голям брой други постройки.  Като предпазна мярка властите издадоха предупреждение за евакуацията на няколко хиляди души. Горският пожар в щата Орегон е едно от 80 активни огнища по цялото западно крайбрежие на САЩ.

Критична остава и ситуацията Якутска област в Русия. Според официалните данни в района бушуват около 190 горски пожари. За сега опитите на пожарникарите, подпомагани от специализирана въздушна техника, да овладеят ситуацията не дава резултат. В операциите се включиха и части от руската армия.

Горските пожари покриха с гъст дим областния град Якутск, като за повече от 50 населени места има издадено предупреждение за опасно мръсен въздух.

Основната причина за пожарите е сухото и топло време, което не е характерно за Сибир, смятан за едно от най-студените места на планетата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани