Информационен център на Министерство на oтбраната

Младият офицер Никола Мерджанов мечтае да бъде държавен шампион по динамична стрелба

Младият офицер Никола Мерджанов мечтае да бъде държавен шампион по динамична стрелба

Старшина курсант Никола Мерджанов е универсалният спортист на випуск 2021 на Националния военен университет “Васил Левски”. Той е пловдивчанин, завършва специализация “Мотопехотни и танкови войски” и признава, че да бъде офицер е детската му мечта. Преди да стане курсант, Никола е спортувал бойни изкуства. Израснал е в тренировъчната зала на баща си и до ден днешен се занимава с карате и кикбокс. В Националния военен университет е започнал да тренира още един боен спорт – Т-клас.

“Сигурно няма как да не станеш спортист, ако всеки ден си сред хора, които тренират. Може би изборът ми на спортове можеше да бъде и по-различен, ако не беше баща ми, но с времето харесах и кикбокса, и каратето. Въпреки болката, с която всъщност се свиква. Бойните спортове обаче ми харесват не защото се уча да удрям. Това е лесната част, всеки може да се научи да удря. Трудната част е да се научиш да понасяш ударите и още по-трудната – да се научиш да избягваш ударите, а и всичко, което идва към теб със заплашителна скорост”, казва Никола и признава, че на улицата никога не се е бил, защото спортът го е научил и на търпение, и на това да не търси конфликтите.

Бил в трети курс, когато се явил за първи път на състезание по Т-клас и този спорт много бързо се превърнал в другата му страст. Още на първото състезание той и колегите му влезли в шестицата като отбор и Никола започнал да се развива в този нов практико-приложен стрелкови спорт със снайперови оръжия. Купил си спортна карабина, с която да се състезава, и на последното състезание, на което бил преди няколко месеца, завършил шести в общото класиране, като над него имало само още един военнослужещ.

“Знам, че понякога този спортен дух, който ме мотивира все да се състезавам и все да печеля, ми пречи, но така пораснах. Състезавам се във всичко и напълно осъзнавам, че така понякога забавлението се губи, защото, когато се състезаваш, винаги се стараеш да правиш всичко перфектно и да изцеждаш максимума от себе си и от ситуацията. Но всяко състезание ме предизвиква да изляза на терена, да видя на фона на останалите състезатели аз къде съм. Да си направя след това изводите защо не съм успял, но и защо съм успял, за да мога следващия път да бъда още по-добър, а и да знам по време на подготовката на какво да обърна повече внимание”, признава Никола Мерджанов. И допълва, че когато понатрупал състезания и напреднал в спортната си подготовка, той вече можел да вижда и да усеща накъде вървят срещите му. “Опитните състезатели много добре знаят кога започват да изпускат срещата, кога тя се развива по план, кога – не. Освен това през цялото време зад нас стои треньорът, който дава съвети, защото отстрани погледът е по-различен. Така знаеш къде се намираш, дали трябва да вдигнеш темпото, дали да забавиш. Но най-важната част в едно състезание е анализът след това. Особено след загуба”, усмихва се Никола.

А за него най-тежките загуби и в спорта, и в живота са тогава, когато той знае, че е подготвен за победа, но сам се е провалил с някоя нелепа грешка. Ден-два след изпуснатия мач Никола размишлява за стъпките, които е направил или не е направил, за да изпусне състезанието, и след това се връща в залата и работи два пъти по-здраво, за да може следващия път, без никакво напрежение да се справи с противника, а и със себе си.

“Има тактики във всеки спорт, разбира се. На моята игра най-много ми е пасвало да изчакам грешка от опонента и тогава да атакувам. А и аз харесвам точно тази игра. И треньорите, и баща ми винаги са ми повтаряли, че не трябва да гоня нокдауна, а да имам търпението да изчакам точния момент. Той винаги идва. Добрият състезател просто наблюдава къде опонентът оставя дупки и удря на тези места”, убеден е бъдещият лейтенант Мерджанов.

Да бъде държавен шампион в динамичната стрелба, това е спортната мечта на Никола Мерджанов в този момент. А след това иска да спечели медали и от състезания по света. Той е категоричен, че няма да се отказва от спортовете, с които е израснал, но оръжията са голямата му страст. “И тази любов идва от баща ми, който също стреля. А сигурно и от екшъните, които ме впечатляваха, когато бях малко момче”, казва Никола.

И понеже от малък играел на войници и спасявал света, Никола в крайна сметка избрал пътя на офицер. “Баща ми е военнослужещ, но не държеше да тръгна по неговия път. Сам направих този избор, защото реших, че искам да следвам детската си мечта, а и с времето си дадох сметката, че характерът ми ме прави подходящ за професията на офицер. И не съжалявам. Военният университет напълно оправда очакванията ми”, казва старшина Мерджанов.

Източник: dnesbg.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top