Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изложба представя скритите символи в старите български накити

[post-views]

Изложбата „Скритите символи в старите накити“ представя шедьоври на златарското изкуство от българските земи през периода 16-20-и век, съобщават от Националния исторически музей – домакин на събитието.

Експонатите доказват не само уменията на майсторите, но и представят символиката, вплетена в накитите на българската жена. Показани са пафти, накити за глава, обици, пръстени, амулети, уникални християнски изображения върху седеф, майсторски изпълнена филигранна техника и клетъчен емайл, както и гравирана кована украса.

Повече от 30 години Антонио Василев събира произведения на традиционното българско златарско изкуство. Той е притежател на най-голямата частна колекция в страната, разказват от НИМ. По думите им прецизното изграждане на колекцията дава представа за основните акценти в изкуството през първите векове на Османско владичество и Възраждането.

По думите на доц. д-р Бони Петрунова – директор на НИМ, Антонио Василев е част от близките приятели на музея и съмишленик, който допринася за опазването и популяризирането на нашето културно наследство. НИМ е отворен за всички колекционери, които се съобразяват със закона за културното наследство.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани