Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На музей, на кино, или театър – задължително със здравни паспорти във Франция

[post-views]

От днес всеки, който иска да отиде на кино, театър или спортно събитие във Франция ще трябва да представи т.нар здравен паспорт. Правителството реши да направи документа задължителен в опит да ускори масовата ваксинация в момент, когато страната официално влезе в четвърта вълна на Ковид-19.

Здравната карта съдържа информация за това дали притежателят й е ваксиниран, изкарал заболяването или наскоро е имал отрицателен ПСР тест.

За сега документа ще е задължителен при посещението на културни и спортни мероприятия, с максимум до 50 души.

Правителството обмисля да разши мярката и здравния документ да стане задължителен и за заведения, магазини и молове, дори и за железопътния и въздушния транспорт.

Макар и с висок процент на ваксинирани през последните седмицата Франция отчита високи ниво за заболеваемост, като новите случаи в рамката на седмицата са се увеличили с 150 процента. Само за последното денонощие са регистрирани близо 18 хиляди положителни теста.

В опит да ограничи разпространението на инфекцията френското правителство планира и въвеждането на задължителна ваксинация за медицинския си персонал, като освен глоби нарушители могат да загубят правото да упражняват професията си.

Наред с Франция, Австралия също затяга мерките, заради появата на нови огнища на коронавирусната инфекция. Това ще е втория локдаун в рамките на месец, който ще засегне близо 13 милиона души, включително и най-големи градове Сидни и Мелбърн.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани