Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турската отбранителна и авиационна промишленост отчита голям ръст на износа

[post-views]
Турция дава кораби за евакуация от Мариупол, Кадиров заповядва щурм

Износът на продукти на турската отбранителна и авиационна промишленост е нараснал с 224 процента през последните десет години, съобщи Исмаил Гюлле, председателят на Съвета на турските износители, цитиран от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Голяма заслуга за покачването на износа имат изнасяните от Турция безпилотни самолети със или без въоръжение, отбеляза той.

„Числата говорят, че износът на сектора с лекота ще достигне ниво от 11 милиарда долара през 2035 г., повишавайки се с 425 процента“, посочи Гюлле.

През първата половина на настоящата година секторът е реализирал износ на стойност 1,34 млн. долара, което е с 45 на сто повече в сравнение с първото полугодие на 2020 г.

Продукти на индустрията са били изнесени в 169 държави през първите шест месеца на 2021 г. в сравнение със 138 държави през първата половина на предходната година. Само в САЩ през първото полугодие на 2021 г. е изнесена продукция на стойност 582,1 милиона долара, което е повишение с 68 на сто. Следват Азербайджан, където са внесени продукти на турския отбранителен и авиационен сектор на стойност 163,9 милиона долара, и ОАЕ, където Турция е изнесла стоки за 109,8 милиона долара.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани