Информационен център на Министерство на oтбраната

121 курсанти завършват Националния военен университет

121 курсанти завършват Националния военен университет

Производството в звание лейтенант ще се състои на 24 юли пред крепостта Царевец във Велико Търново

Общо 121 курсанти по 13 военни специалности от Випуск 143 „Г.Ст. Раковски“ завършват Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Производството на курсантите в първо офицерско звание ще се състои на 24 юли, от 18,00 на площада пред Царевец. На церемонията се очаква да присъстват президентът Румен Радев, премиерът Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и председателят на Народното събрание Ива Митева.

Средният успех на випуска е много добър 5.45, от изпитите по военни специалности – много добър 5.44, а от физическата подготовка отличен 5,65.

Първенец на випуска е курсант старшина Красимир Йорданов. Той приключва 5-годишното си обучение по военна специализация „Мотопехотни и танкови войски“ и гражданска специалност „Национална и регионална сигурност“ с успех 6,00.  Още двама курсанти завършват с отличен успех над 5,50. Това са курсант старшина Ангел Мацурев и курсант старшина Ивелин Василев.

“Професионалния сержантски колеж завършват 8 кадети. Отличник на випуска е младши сержант Петко Тодоров. Наградата „Генерал Сава Моткуров“ ще бъде връчена на лейтенант Христо Генджов, а академичната награда „Полковник Борис Дрангов“ – на лейтенант Красимир Йорданов”, обяви началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

Първенецът на випуска вече е разпределен и ще продължи професионалната си реализация в 61 Стрямска бригада в Карлово.

„С нетърпение очаквам встъпването ми в длъжност, благодарен съм за всичко, което съм получил от НВУ, и смятам, че имам какво да дам и покажа в армията. Освен доброто обучение и подготовка, която получих, ми бе даден шанс и да посетя 3 държави за обмен по програма „Еразъм“ и се радвам, че успях да се докосна до армията на другите държави“, коментира по повод разпределението и завършването си Красимир Йорданов.

„Всички тези млади хора са бъдещето на Българската армия и ние се гордеем изключително много с тях. Националният военен университет осъзнава своята изключителна важност за подготовката на това младо поколение и тяхното възпитание в духа и традициите на Българската армия. Те ще влязат достойни и техните командири ще бъдат доволни от това, което им предоставя Националният военен университет. Това е бъдещето на армията, това е бъдещето на България. За нас е важно всеки един обучаем да получава равен шанс и поле за реализация. Ние сме единствените, които предоставяме на завършилите при нас курсанти 10-годишен договор за работа в армията“, заявибригаден генерал Маламов.

Източник: trud.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top