Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СЗО за варианта Делта: Много по-заразен и смъртоносен от оригиналния Ковид-19

[post-views]

Делта мутацията на коронавирусната инфекция представлява висока опасност, защото е в пъти по-заразна и по-смъртоносна от оригиналния щам. Това заяви Световната здравна организация, позовавайки се на две независими проучвания проведени в Канада и Китай.

До този момент Делта варианта, известен още като индийски щам на коронавируса е засечен в 124 държави, или с 13 по-вече от миналата седмица. Това показват данни на Световната здравна организация, с което опасенията на учените, за нова вълна на коронавирусната инфекция вече се сбъдват.

Според канадското прочуване вариантът Делта увеличава с 172 процента риска от хоспитализация, и с близо 280 на сто необходимостта от извънредни грижи. При смъртните случаи риска се покачва с 137 процента.

В Китай изследваха хора, поставени под карантина след контакт с Делта варианта. От направените ПСР тестове излиза, че латентния период инфекцията е четири дни, а на шест както е при по-ранни вариация на вируса. Пробите показват още, че вирусният товар е 1200 пъти по висок от този в по-ранни разновидности на Ковид-19.

Според СЗО това е ясен знак, че мутацията Делта е изключително заразна.

За сега Великобритания и Индонезия са сред най-засегнатите страни, но индийския щам принуди редица държави да затегнат противоепидемичните мерки, малко след като ги отмениха.

Заради Делта вариантът започващите от утре Летни олимпийски игри в Токио, ще се провеждат без публика, и под сянката на въведеното в японската столица извънредно положение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани