Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сирийската противовъздушна отбрана прехвана израелско нападение над Хомс

[post-views]
Сирия заплаши с бомбардировка летището в Тел Авив

Сирийската противовъздушна отбрана прехвана израелско нападение над провинция Хомс, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като цитират сирийски медии.

Според източник от сирийската армия повечето ракети са били свалени. Останалите са причинили известни материални щети, но няма пострадали. Израелските въоръжени сили отказаха коментар.

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права са били унищожени складове за оръжия и боеприпаси на ливанската група Хизбула. Групата действа в Сирия от години, като помага на президента Башар Асад да си върне контрола над страната.

В понеделник Сирия заяви, че е прехванала нападение над Алепо, припомня Ройтерс.

Израелската армия заяви в отделно изявление, че след претърсване в близост до границата с Ливан са заловени двама заподозрени, влезли в Израел през нощта. Двамата вероятно са се опитвали да намерят работа, уточниха израелските сили.

Провинция Хомс се намира в съседство с Ливан, където подкрепяното от Иран шиитско движение Хизбула има значително влияние по границата с Израел.

Според западни разузнавателни източници нарасналия брой израелски въздушни удари в Сирия от миналата година насам са част от необявена война, одобрена от САЩ. Ударите са също така част от антииранската политика, която през последните две години подкопа иранското военно влияние, без да доведе до рязка ескалация на враждебните действия.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани