Информационен център на Министерство на oтбраната

Мика Зайкова: На добър час, дами и господа, очаквам работа!

Мика Зайкова: На добър час, дами и господа, очаквам работа!

С надежда за създаване на редовен кабинет започна 46-ото Народно събрание

През седмицата с тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. На заседанието присъстваха държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет.

Пред журналисти при влизането си в НС Румен Радев заяви, че най-важната задача е съставянето на редовен кабинет: „И се надявам, и е редно, излъченият редовен кабинет да продължи с оздравяването на държавността и модернизацията на страната. Голямата задача пред нашите народни представители е възстановяването на парламентаризма, укрепването на държавността, ефективното законодателство в интерес на обществото, реалният парламентарен контрол върху изпълнителната власт, но най-важната, непосредствена задача, това е съставянето на редовен кабинет.“.

Държавният глава заяви, че няма да бави процедурата по връчване на мандат за правителство – за консултации с парламентарните сили и за връчване на проучвателен мандат.

Мика Зайкова: На добър час, дами и господа, очаквам работа!

Първото заседание беше открито от  Мика Зайкова – най-възрастният народен представител – от партия „Има такъв народ“. Тя призова депутатите:„На добър час, дами и господа! Очаквам от вас работа!“.

От партия „Има такъв народ“ обявиха: „Ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, би трябвало в следващите 14-15 дни да има правителство, което да продължи работата на служебното. Ще предложим кабинет и ще проведем разговор за политиките. Приоритетите, в които се пресичат заявките за политики на отделните партии, са реформа в съдебната система, състоянието на здравната система, преизчисляването на пенсиите.“

Ива Митева от партия ИТН е председателят на 46-ия парламент, избрана от 137 депутати. Кандидатурата на Кристиан Вигенин също беше издигната за председател на НС. В първата си реч Ива Митева заяви, че „трябва да помним за какво сме се събрали и да изпълним поетите ангажименти към българските граждани“.

Всяка от шесте партии в Народното събрание излъчи свой заместник-председател на парламента.

След декларациите на парламентарните сили в пленарната зала служебният премиер Стефан Янев каза, че заявените от тях приоритети и визии съвпадат със започнатото от служебния кабинет. Възможно е служебни министри да продължат в редовно правителство, потвърди той. Премиерът приема заявките на партиите като желание за диалог и постигане на консенсус за фокусиране върху истинските проблеми на българските граждани.

В деловодството бяха представени и първите предложения за законопроекти.

Междувременно стана ясно, че официалните писмени покани за консултации за съставяне на правителство ще бъдат изпратени до всички партии без ГЕРБ.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top