Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Битката срещу щама „Делта“ – задължителна ваксинация в Гърция, Италия въвежда зелени паспорти

[post-views]
Марио Драги обеща излизане от пандемията и бързо възстановяване на икономиката

Ново затягане на противоепидемичните мерки в Европа, заради Делта варианта на коронавирусната инфекция. Гръцкият парламент реши ваксинацията на здравните работници да е задължителна, а Италия стана поредната страна, която въвежда т.нар зелени паспорти.

Зелените паспорти в Италия стават задължителни от 6-ти август, за всеки който иска да ходи на бар или ресторант на закрито. Документът ще се изисква и при посещението на спортни съоръжения, като фитнеси и басейни, театри, кино салони, музеи и за повечето обществени прояви. За сега здравният паспорт няма да е задължителен за транспортни услуги, както и за училищата, но това може да се промени според здравната ситуация. Наред с други европейски държави Италия също отчита стабилно покачване на новите случаи на Ковид-19. При представянето на новите правила премиерът Марио Драги призова италианците да се ваксинират.

Марио Драги – министър-председател на Италия:

„Без бързи действия, реалността, каквато е в другите страни, много скоро ще ни настигне. Виждаме, какво става в Англия, Франция и Испания. И трябва да приемем, че този сценарий очаква и Италия.“

Решението на Рим провокира недоволство, крайно-десните и популистки партии, определиха мерките като дискриминационни към италианското общество. На фона на ръст на новите случаи Гърция официално стана първата европейска държава, която въвежда задължителна ваксинация за здравните си работници. Това реши парламента на страната, независимо от масовите протести. Затягане на противоепидемичните мерки се обсъжда и от френския парламент, след като страната отчете рекордните 22 хиляди новозаразени. Париж вече въведе зелените паспорти, и също планира задължителна ваксинация за здравните си работници. Заради Делта варианта, който СЗО обяви за пъти по-заразен и по-смъртоносен от оригиналния щам, учените се опасяват, че на есен Европа ще е изправена пред нова епидемична вълна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани