Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вдигат пенсиите от октомври, максималната става 1500 лв.

[post-views]
Повишават се изискваните възраст и стаж за придобиване право на пенсия

431 хил. бедни пенсионери ще получават допълнителни добавки, за да могат пенсиите им да стигнат линията на бедност от 369 лв. от 1 октомври. Това е едно от предложенията на служебния кабинет, което е залегнало в подготвяната актуализация на бюджета, обясни социалният министър Гълъб Донев.

Сметките бяха правени, за да може бонусът от 50 лева да се вкара в основните пенсии. Тя обаче се предвижда да остане и през септември, за да има плавен преход.

Служебното правителство ще предложи от 1 октомври да се увеличи тежестта на стажа до 1,35. По този начин пенсиите средно ще се вдигнат с 12,5%, обясни Донев. Минималната ще се вдигне до 340 лв., а максималната до 1500 лв. Социалната ще стане 170 лв. Този вариант е обсъден с политическите партии.

Добавка „бедност“ ще се са дава при определени условия. Едно от тях е хората да са над 65 г., както и редица други критерии – като например притежаването на тристаен апартамент. Тя няма да се дава и на работещите пенсионери и такива, които имат други доходи. Всички те ще трябва да подадат заявления в Агенцията за социално подпомагане, за да може да им се направи оценка. А за да няма струпване, ще се приемат заявления със задна дата и хората няма да бъдат лишени от помощта. Новата помощ няма да се отрази на енергийното подпомагане, обясни още Донев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани