Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Либия са разположени редовни руски войски

[post-views]
Руското министерство на отбраната: В Макеевка са загинали 89 руски войници; главна причина за атаката е неразрешено използване на мобилни телефони

Триполи. В Либия са разположени редовни руски войски, заяви в петък ръководителят на Фондацията за демокрация и права на човека (DHRF) Емадедин Мунтасер, докато ООН и международната общност призовават наемниците и чуждестранните сили да се изтеглят от разкъсаната от войната страна, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Източниците на министерството на отбраната на Либия съобщили на DHRF при условия за анонимност, че редовни руски войски са били забелязани в близост до авиобаза Джуфра и са предоставили доказателства със секретни въздушни снимки и координати на местоположението на тези войски.

Според изявление на DHRF, копията от тях са предадени на членове на правителствата на САЩ, ЕС, Великобритания и Либия.

„Докато Русия е разположила членове на групата на Вагнер в страната поне от 2017 г., разполагането на редовни руски въоръжени сили е ясна ескалация със сериозни последици за националната сигурност на Либия, САЩ и Европейския съюз,“каза Мунтасер.

„В допълнение, присъствието на тези войски показва ясно, че Русия няма намерение да напуска Либия в скоро време и елиминира възможността за провеждане на свободни и честни избори на 24 декември, както е предвидено от Либийския форум за политически диалог“, добави той.

Мунтасер подчерта, че няма да има бъдеще за свободата, демокрацията или правата на човека „в региони, където Путин поддържа военни бази, търгува с правото си на вето за влияние и участва в медийни и електорални саботажи“.

Русия е един от най-големите поддръжници на базирания в източната част на страната маршал Халифа Хафтар, заедно с Франция, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които също подкрепиха офанзивата на Хафтар срещу столицата Триполи през 2019 г., според турското издание.

Източник: Агенция „Фокус“

Най-ново

Единична публикация

Избрани