Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мика Зайкова: На добър час, дами и господа, очаквам работа!

[post-views]
Мика Зайкова: На добър час, дами и господа, очаквам работа!

С надежда за създаване на редовен кабинет започна 46-ото Народно събрание

През седмицата с тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. На заседанието присъстваха държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет.

Пред журналисти при влизането си в НС Румен Радев заяви, че най-важната задача е съставянето на редовен кабинет: „И се надявам, и е редно, излъченият редовен кабинет да продължи с оздравяването на държавността и модернизацията на страната. Голямата задача пред нашите народни представители е възстановяването на парламентаризма, укрепването на държавността, ефективното законодателство в интерес на обществото, реалният парламентарен контрол върху изпълнителната власт, но най-важната, непосредствена задача, това е съставянето на редовен кабинет.“.

Държавният глава заяви, че няма да бави процедурата по връчване на мандат за правителство – за консултации с парламентарните сили и за връчване на проучвателен мандат.

Мика Зайкова: На добър час, дами и господа, очаквам работа!

Първото заседание беше открито от  Мика Зайкова – най-възрастният народен представител – от партия „Има такъв народ“. Тя призова депутатите:„На добър час, дами и господа! Очаквам от вас работа!“.

От партия „Има такъв народ“ обявиха: „Ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, би трябвало в следващите 14-15 дни да има правителство, което да продължи работата на служебното. Ще предложим кабинет и ще проведем разговор за политиките. Приоритетите, в които се пресичат заявките за политики на отделните партии, са реформа в съдебната система, състоянието на здравната система, преизчисляването на пенсиите.“

Ива Митева от партия ИТН е председателят на 46-ия парламент, избрана от 137 депутати. Кандидатурата на Кристиан Вигенин също беше издигната за председател на НС. В първата си реч Ива Митева заяви, че „трябва да помним за какво сме се събрали и да изпълним поетите ангажименти към българските граждани“.

Всяка от шесте партии в Народното събрание излъчи свой заместник-председател на парламента.

След декларациите на парламентарните сили в пленарната зала служебният премиер Стефан Янев каза, че заявените от тях приоритети и визии съвпадат със започнатото от служебния кабинет. Възможно е служебни министри да продължат в редовно правителство, потвърди той. Премиерът приема заявките на партиите като желание за диалог и постигане на консенсус за фокусиране върху истинските проблеми на българските граждани.

В деловодството бяха представени и първите предложения за законопроекти.

Междувременно стана ясно, че официалните писмени покани за консултации за съставяне на правителство ще бъдат изпратени до всички партии без ГЕРБ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани