Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Пегасгейт“ – Мокрон смени телефона, нареди преглед на протокола за сигурност

[post-views]
Франция иска от Западните Балкани силно сътрудничество и борба с тероризма

Френският президент Еманюел Макрон смени мобилния телефон и номера си, след като се оказа, че бил е подслушван с израелската шпионска програма „Пегас.“ Държавният глава е наредил и пълна промяна в протоколите за сигурност, особено по отношение на чувствителни информационни канали.

Поредният шпионски скандал избухна в началото на седмицата, след като разследващите журналисти от организацията „Забранени истории“ и „Аменсти Интернейшънал“ разпространиха списък с над 50 хиляди телефона, подслушвани със създадената в Израел програма „Пегас“. Според предварителното разследване телефоните на Макрон и още 14 министри от кабинета са били подслушвани от мароканските тайни служби. Скандалът провокира извънредна среща на Френския съвет по отбрана, на която Макрон е наредил на службите да въведат нови протоколи за сигурност. Междувременно властите в Мароко отхвърлиха твърденията и ги определиха като неуспешен опит да бъдат разклатени задълбочените дипломатически отношение между двете страни. Кралството дори обяви, че ще подведе под съдебна отговорност разследващите журналисти разкрили сигнала. Освен политици редица авторитарни правителства по света, са използвали приложението „Пегас“ за да шпионират активисти, журналисти и опозиционни политици.

Създадена в Израел шпионска програма осен да извлича съобщения, снимки, имейли и информация за разговори, може да активира микрофоните на смартфони с различни операционни системи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани