Информационен център на Министерство на oтбраната

In memoriam: Последно сбогом за генерала с 3100 часа нальот

In memoriam: Последно сбогом за генерала с 3100 часа нальот

След продължително боледуване почина бригаден генерал Стефан Петров. По време на 35-годишната си офицерска служба той има 3100 ч. нальот на военни самолети и хеликоптери. Местил се е 14 пъти из различни гарнизони. Познат в армията като един от широкоскроените български висши офицери, с естествено чувство за хумор, за когото думите дълг, чест, достойнство бяха част от професионалната му съдба. 

Бригаден генерал Стефан Петров е роден на 4 март 1957 г. във Велинград. През 1980 г. завършва ВНВВУ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия и започва офицерската си кариера като младши пилот.

Преминава през различни командни длъжности, включително командир на звено и на ескадрила. През 2003-2010 г. е командир на 24-а авиобаза, а през 2010-2013 г. служи като началник на Щаба на Военновъздушното командване на НАТО в Измир, Турция.

Началник на Щаба на Съвместното командване на силите от юли 2014 г. до 4 март 2015 г., когато навърши пределна възраст и е изпратен в запаса.

Освен че като офицер се е местил из гарнизоните 14 пъти, преди това също е преживял много премествания, тъй като и баща му е бил офицер. Ревностен фен на ЦСКА. През 2017 г. беше заместник-министър на отбраната в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

В интервю за в. „Българска армия” при раздялата със строя през 2015 г. бригаден генерал Стефан Петров сподели: „Тези 35 офицерски години не бяха леки. Особено във времето, когато българската авиация беше в значително по-голям състав и изпълняваше по-широки задачи. Но пък това, което получихме тогава като опит, подготовка, знания, умения, самочувствие, ни беше от огромна полза.

По-нататък през годините, когато нещата започнаха да придобиват по-негативен характер поради липса на достатъчно ресурсно осигуряване, благодарение на този опит – не само моя, а и на колегите от нашето поколение, успяхме да съхраним подготовката на ВВС в някаква степен. Крепеше ме единствено любовта към авиацията, на която отдадох 33 години от 35-годишната ми офицерска служба”. И цитира за свой девиз наименованието на филм от близкото минало – „Без борба няма победа!”…

Поклон пред паметта му!

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top