Информационен център на Министерство на oтбраната

Дрон атакува база в Ирак с военни на САЩ

Дрон атакува база в Ирак с военни на САЩ

Атака с безпилотен самолет е била извършена срещу военна база в Иракски Кюрдистан, в която са разположени американски военнослужещи, без да е причинила жертви, съобщи предвожданата от САЩ коалиция, цитирана от “Франс прес”.

Атаката беше извършена, докато иракският премиер Мустафа ал Кадеми се очаква да се срещне с американския президент Джо Байдън във Вашингтон в понеделник, за да обсъдят евентуално пълно изтегляне на американските войски от страната му.

“Безпилотна въздушна система удари коалиционна база в Кюрдистан” в ранните часове на петък, отбеляза в изявление говорителят на коалицията американският полковник Уейн Марото.

“В резултат на атаката няма жертви и щети”, увери той и добави, че “САЩ и коалиционните сили ще останат бдителни и ще запазят присъщото право на самозащита”.

Иракски кюрдски медии съобщиха, че атаката е била срещу база в Ал-Харир, на 70 километра североизточно от Ербил, столицата на автономния Иракски Кюрдистан.

Това е последната от поредица от атаки срещу американски военни и дипломатически съоръжения в Ирак, за които бяха обвинени проирански въоръжени групировки в рамките на финансирана от държавата паравоенна сила.

САЩ все още разполагат с около 2 500 войници, разположени в Ирак, от 3 500 души в международната коалиция, създадена през 2014 г. за борба с терористичната групировка ДАЕШ (“Ислямска държава”).

Тяхното напускане се изисква от проиранските фракции, които са обвинени за около 50 атаки срещу американски интереси в Ирак от началото на годината.

Иракският координационен комитет за съпротива вчера заплаши да продължи атаките, освен ако САЩ изтеглят всичките си сили и прекратят “окупацията”.

Повечето от американските войници, разположени в коалицията, които помогнаха за победата над ДАЕШ в Ирак през 2017 г., бяха изтеглени при управлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Оставащите в страната са официално класифицирани като съветници и обучители на иракската армия и звена за борба с тероризма.

Източник: news.bg 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top