Информационен център на Министерство на oтбраната

Подготовка по защита на силите в Граф Игнатиево

Усъвършенстват техниките за самоотбрана и процедурите при въоръжено нападение

В авиобаза Граф Игнатиево на 19 юли започна съвместната подготовка Falcon Defender 2021 (FD 21) със сили и средства от ВВС на България и Въздушната национална гвардия на Тенеси, САЩ, съобщиха от ВВС. Преди официалното откриване на учението командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев се срещна и разговаря с полковник Робин Селадка, която е началник на управление „Човешки ресурси” на Националната гвардия на щата Тенеси, и с подполковник Тъкър Рохас, директор на програмата за партньорство между Националната гвардия на щата Тенеси и Българската армия.

„Това е първото по рода си взаимодействие, което се провежда в авиобаза Граф Игнатиево и което ще обхване подготовката на широк спектър от специалисти от състава на Военновъздушните сили в направление защита на силите и други ключови за сигурността дейности”, каза бригаден генерал Русев. Той благодари за подкрепата и съдействието от американска страна да се задълбочи сътрудничеството в тези важни направления, което ще способства за изграждане на формирования от нов тип с повишени способности да гарантират охраната и безопасността на националните ни военни летища. Подполковник Рохас потвърди желанието и готовността от американска страна за бъдещи учения и тренировки като ефективна форма за обмяна на опит и развитие на взаимодействието между въоръжените сили на двете страни.

В рамките на седмица българските и американски участници ще работят съвместно в различни направления. На територията на авиобазата са обособени шест тренировъчни станции за обучение на военнослужещи в направление „Противопожарна и аварийна безопасност”, безопасно боравене с лична предпазна екипировка и въоръжение, усвояване на техники и процедури за действие от дежурните в центъра за управление на сигурността, усвояване на техники за самоотбрана, задържане и противодействие на нарушител, усвояване на техники и процедури при въоръжено нападение, придвижване и комуникация. За всеки ден от подготовката е разработен различен сценарий с висока динамика и натовареност. Основните цели на тренировката са постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на личния състав по охрана и отбрана на военновъздушна база, усъвършенстване подготовката на личния състав за обслужване на самолет Ф-16 в противопожарно отношение, действия при извънредни ситуации, усъвършенстване на работата в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения на територията на България.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top